Antreu cu vinete

Ingrediente :

1 vanata
1 rosie mare
1 catel de usturoi
Ulei de masline
Sare
piper
Patrunjel pentru decor

Sos:
1 lingura ulei de masline
2 linguri de otet balsamic
4-5 linguri de apa
1 lingurita cu varf de zahar
1 praf de sare
2 foi de busuioc proaspat sau uscat

Preparare :
Vanata se taie rondele se sareaza si se prajeste in uleiul de masline (cam o lingura de ulei la 4 felii de vanata). Cand sunt aurii se aseaza pe hartie de menaj care sa absoarba din grasime. Rosia se curata de coaja si se taie maruntel, usturoiul se curata, se scoate bulbul (mijlocul), se taie marunt. Se pun in tigaia fierbinte in care s-au prajit rondelele de vanata, se sareaza se pipereaza, se amesteca si se lasa cam 5 min. pe foc.

Mozarella se taie felii.
Se aseaza pe farfurie intercaland vanata, mozarella, rosiile, iar vanata, mozarella, rosiile, terminand cu o felie de vanata. Decoram cu patrunjel verde si asezonam cu sosul de mai sus.

Dietetic : ochiuri romanesti

Ouale pot fi preparate intr-o multime de feluri. Din multitudinea de retete existente, astazi vreau sa va prezint o modalitate de a pregati ouale direct in apa. Este o reteta perfecta pentru micul dejun, dar si dietetica datorita modului de gatire - doar in apa cu putin otet!



















Ai nevoie de oua: unul, doua, trei sau cate vrei tu, depinde si cate persoane sunt la masa. Pentru mine, unul a fost de ajuns!


1. Se pune apa la fiert intr-o oala potrivita. Apa trebuie sa treaca de jumatatea oalei. Se adauga in apa o lingura de otet. Otetul are rolul de a inghega albusul si a nu-l lasa sa se imprastie in apa fierbinte.

2. Cand apa fierbe se adauga oul. Se lasa cinci-zece minute in functie de cat de tare sau de moale vrei sa fie galbenusul.

3. Se serveste cu sare, condimente si putin unt deasupra! Sau cu rosii, ardei gras, cascaval, branza etc. (o multime de alte bunatati tocmai bune pentru micul dejun!)

Dulceata de capsuni si zmeura

Pastreaza darul anotimpurilor, prin aceasta combinatie fericita de fructe delicioase si aromate care ne vor rasfata printr-o dulceata de capsuni si zmeura plina de culoare si parfum. Dulceata de capsuni si zmeura pune in evidenta atat gustul si culoarea capsunilor dar si al zmeurei. Cele doua fructe atat de pretuite se vor completa fericit in dulceata de capsini si zmeura, iar ardeiul va iuti in timp dulceata.


Ingrediente :
750 g capsuni
250 g zmeura
1 kg zahar
1 ardei mic, rosu, iute
1 plic gelfix Clasic Dr. Oetker Mod de preparare :
Se spala capsunile, se zvanta, se taie marunt si se cantaresc;

Se spala zmeura, se curata, se cantaresc;

Ardeiul se curata de seminte si se taie marunt;

Se amesteca intr-o oala fructele si ardeiul, se toarna continutul plicului de Gelfix, amestecat in prealabil cu 2 linguri de zahar si dat in fiert;

Se adauga restul de zahar, se lasa la clocotit cel putin 3 minute amestecand incontinuu, dupa care se ia de pe foc;

Se toarna imediat in borcanele deja pregatite, se infileteaza capacele, borcanele se rastoarna si se lasa aproximativ 5 minute asezate pe capac.

Dulceata de struguri

Dulceata de struguri este o dulceata mai dificil de preparat, in sensul curatirii boabelor de struguri de pielite si de samburi, de aceea se aleg struguri cu boabe mari dar nu zemoase. Oricum strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta gelatinoasa care va gelifica siropul din care se obtine dulceata de struguri, chiar daca este mai subtire, dupa ce acesta se raceste. Oricum dulceata de struguri este foarte buna si foarte energizanta.

Ingrediente :
1 kg zahar
3 linguri zeama de lamaie
1 kg boabe struguri sau o farfurie cu virf dupa ce s-au scos samburii
jumatate de baton vanile
3-4 pahare apa

Mod de preparare :

Se aleg boabe mari de struguri, care se curata de pielita si de samburi, se pun intr-un tifon sa se scurga;

Se pune zaharul la fiert, iar la primele clocote se pune o lingura de zeama de lamaie;

Se leaga, se stinge focul pentru a se linisti clocotele si se pun strugurii;

Se lasa cateva minute, apoi se continua fierberea. Se pune restul de lamaie si cand este aproape gata, se pune vanilia;

Se incearca si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se lasa la racit;

Cratita se lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se trece la foc mijlociu si se lasa pana cand se leaga din nou siropul(dar nu prea mult). Cand dulceata este gata, fructele plutesc in tot siropul pana la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos);

Daca nu s-a pus baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga numai cu un minut inainte de a se lua cratita de pe foc ca dulceata sa nu-si piarda aroma. Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si bine stors;

Se toarna in borcane care se inchid etans.

Daca se leaga prea mult, siropul se va ingalbeni si va capata gust de zahar ars, deci trebuie o mare atentie la aceasta faza.

Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri este una din cele mai parfumate si mai ieftine dulceturi, mai ales daca ai in gradina, trandafiri din soiul potrivit. Dulceata de trandafiri este usor de facut si pastreaza tot parfumul trandafirilor. Dulceata de trandafiri este o dulceata pe placul copiilor.



Ingrediente :

1 kg zahar
750 ml apa
250g petale de trandafiri cu partile albe taiate
jumatate lingurita sare de lamaie
zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare :

Cand se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mana si li se taie partea alba deodata, inainte de a se risipi. Daca nu s-a facut aceasta la cules, petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu partea alba in aceeasi directie si apoi se taie;

Se pune la fiert zaharul cu apa si cu zeama de lamaie, pana ce se leaga bine.
In timpul fiertului, se strange cu lingura spuma care se formeaza, pana cand siropul se curata bine;

In timpul cat se leaga zaharul, se pune sarea de lamaie peste petalele de trandafiri si se framanta bine cu mana, pentru a inviora culoarea si pentru ca acestea sa se intareasca si sa nu se rupa la fiert;

Cand siropul s-a legat, se pun petalele de trandafir astfel pregatite si se lasa sa fiarba pana va avea culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pana in fundul cratitei, atunci cratita se ia de pe foc;

Se pune in borcane dupa ce s-a racit bine.



Atentie, daca se fierbe prea mult, zaharul se caramelizeaza si culoarea devine galbuie;

Pentru a pune in valoare gustul si parfumul trandafirilor se adauga in timpul fierberii 1-2 cuisoare si/sau 1 bucata scortisoara, rupta in bucatele.

Dulceata de gutui

O alta dulceata speciala este dulceata de gutui, dulce-acrisoara si cu un parfum special. Este bine ca atunci cand facem dulceata de gutui sa pregatim zaharul si restul de ingrediente pentru peltea si pasta de gutui. Gutuile contin o mare cantitate de pectina, de aceea se pun in cantitate mai mica (deoarece gelifica siropul, in plus din resturile de gutui dupa ce radem partea pentru dulceata de gutui putem prepara pasta de gutui si peltea. Atentie mare la prepararea gutuilor pentru ca se oxideaza repede in timp ce se lucreaza si nu trebuie tinute in apa.

Ingrediente :
1 kg zahar
600 g gutui, taiate sau rase
1/2 l apa
500 ml zeama de lamiie sau 100 g glucoza
vanilie

Mod de preparare :
Gutuile bine coapte, galbene, se sterg de puful de pe ele, se curata de coaja si se taie in forma de chibrit sau se rad prin razatoarea cu gauri mari, pana la partea tare si pietroasa care formeaza casa semintelor;

Dupa ce s-au cantarit, se pun imediat in siropul fierbinte unde isi vor recapata culoarea;

Zaharul, apa zeama de lamaie sau glucoza si batonul de vanilie se amesteca pe foc, pana cand se topeste zaharul si se adauga imediat gutuile care trebuie sa fiarba mai mult, pana cand se inmoaie;

Se fierbe si se leaga ca si dulceata de struguri si se continua la fel, ca pentru orice alta dulceata;

Cand au aspect lucios si plutesc in tot siropul, cratita se ia imediat de pe foc, altfel gutuile se inchid imediat la culoare.

Atentie mare la prepararea gutuilor pentru ca se oxideaza repede in timp ce se lucreaza si nu trebuie tinute in apa.

Dulceata de coacaze

Fructele de padure, pline de vitamine si minerale pot fi conservate in multe feluri, dar dulceata este unul din cele mai preferate si mai savuroase moduri. Va recomandam reteta de dulceata de coacaze. Reteta aceasta de dulceata este valabila si pentru coacaze rosii si pentru coacaze negre. Gustul acrisor deosebit al coacazelor, culoarea si parfumul lor vor face din dulceata de coacaze una din cele mai savuroase.

Ingrediente :
1 kg zahar
1 pahar mare de coacaze curatate de codite si de samburi
1 baton de vanilie
1 lamaie

Mod de preparare :

Se pregateste siropul din zahar, vanilie si 750 ml apa, cand incepe sa se lege, se pun coacazele spalate, scurse in prealabil;

Se aduna spuma si cand siropul s-a legat suficient si coacazele s-au fiert, se adauga zeama de lamaie, se mai lasa 1 minut sa fiarba, se aduna din nou, cu multa grija spuma, invartindu-se in cratita rotund. Se lasa sa se raceasca si apoi se pune in borcane si se leaga.

Dulceata de mure

Daca ati gustat vreodata dulceata de mure sunteti de acord ca este o dulceata de top. Intr-adevar dulceata de mure este o dulceta rafinata si savuroasa si asta nu spune tot adevarul. Aceasta dulceata de mure savuroasa, suculenta, cu o culoare deosebita este sigur una din preferatele tuturor.


Ingrediente :
1 kg de zahar
1 kg de mure
1/2 de baton de vanilie
3 linguri cu zeama de lamaie
3 pahare cu apa

Mod de preparare :

Se aleg mure mari, intregi si bine coapte, se pune siropul la fiert. La primele clocote se adauga o lingura cu zeama de lamaie si cand este bine legat se pun si murele;

Se continua fierberea, se pune restul de lamaie si vanilia. In timpul fierberii se misca mereu cratita, se incearca, si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas, cand s-a racit se toarna in borcane;

Se mai poate prepara si printr-un alt procedeu, punand fructele o data cu zaharul.

Dulceata de afine

Vara, darurile padurii sunt atat de bune incat incercam sa le pastram si dupa ce vara-toamna a trecut si atunci facem gemuri, dulceturi, compoturi ...., de aceea va oferim o reteta usoara si la indemana de dulceata de afine. Conditia principala la prepararea de dulceata de afine este sa gasim neaparat afine proaspete. Aceasta dulceata de afine merita tot efortul pentru ca este aproape la fel de bune ca si afinele proaspete.

Ingrediente :
1 kg zahar
1 farfurie adanca cu varf de afine
1 baton de vanilie
1 lamaie

Mod de preparare :

Se pregateste siropul din zahar, vanilie si 750 ml apa, cand incepe sa se lege, se pun afinele spalate in prealabil si scurse;

Se aduna spuma si cand siropul s-a legat suficient si afinele s-au fiert, se adauga zeama de lamaie, se mai lasa 1 minut sa fiarba, se aduna din nou, cu multa grija spuma, invartindu-se in cratita rotund. Se lasa sa se raceasca si apoi se pune in borcane si se leaga.

Atentie : Aceasta dulceata de top este excelenta pentru micul dejun, ingredient pentru retete de prajituri, de torturi, sosuri pentru fripturi, etc ....

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura este una din cele mai populare dulceturi, fiind deosebit de savuroasa. Dulceata de zmeura parfumata si dulce este preferata tuturor si mai ales a copiilor. Putem sa ne rasfatam cu dulceata de zmeura la micul dejun si vom fi plini de energie toata ziua.

Ingrediente :
1 kg zahar
1 farfurie adanca, cu varf, de zmeura curatata
1 baton de vanilie
1 lamaie

Mod de preparare :
Se pregateste siropul din zahar, vanilie si 750 ml apa. Cand incepe sa se lege, se pune zmeura spalata in prealabil si scursa;

Se aduna spuma si cand siropul s-a legat suficient si zmeura s-a fiert, se adauga zeama de lamaie, se mai lasa 1 minut sa fiarba;

Se aduna din nou, cu multa grija spuma, invartindu-se in cratita rotund. Se lasa sa se raceasca si apoi se pune in borcane si se leaga.

Dieta de 1000 calorii pe zi

Kilograme in plus? Cosmaruri de zi cu zi ale multor femei din societatea actuala. Insa, desi majoritatea dintre acestea privesc problema doar din punct de vedere estetic, s-a demonstrat ca supraponderabilitatea sta la baza unor numeroase afectiuni ale omului modern.

Iata in continuare un model de regim hipocaloric pentru o zi:
(cca 1000 calorii, 75g proteine, 100g glucide, 35g lipide)

Dimineata: 200ml lapte
Ora 10: o chifla(50g) sau o felie de paine cu branza de vaci sau carne fiarta slaba (50g)
Ora 12: o cafea neagra cu zaharina


Pranz:
- felul I- salata de cruditati: din 200g varza sau ridichi, andive, salata verde, castraveti, rosii, ardei gras, cu o lingurita de ulei, lamaie, otet. Salata poate fi inlocuita cu 1-2 farfurii de supa sau legume din aceleasi legume si in aceleasi cantitati ca salatele, dar se pot adauga loboda, spanac, dovlecei, conopida.
- felul II-100g carne slaba de vaca, pasare, manzat, fripta, fiarta sau rasol sau 150g peste slab fiert, la cuptor sau 150g branza de vaci.
- felul III - un mar(100g)
Cina:
- felul I - 150g cartofi fierti sau 200g dovlecei/fasole verde, cu 2 lingurite de iaurt.
- felul II - 100g carne slaba fripta sau 150g peste slab
- felul III - 1 mar.

Si cum stiti foarte bine ca o floare nu aduce primavara, va voi propune si un regim saptamanal:

Luni: 600 calorii
Marti: 1000 calorii
Miercuri: doar legume si fructe
Joi: 1000 calorii
Vineri: doar legume si fructe
Sambata: 600 calorii
Duminica: 1000 calorii

Pentru zilele cu 1000 calorii se urmeaza regimul pentru o zi de sus. Pentru zilele cu 600 calorii: cca 1,5l lapte sau 2 pachete de branza de vaci slaba sau 2 bucati de carne slaba (150g) sau combinatii.

Bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat insulino independent, litiaza biliara, sunt cele mai frecvente complicatii asociate obezitatii. Dar probabil ca putine dintre noi stiu ca anumite forme de cancer-uterin, mamar, de vezica biliara, de colon si rect apar mai des la obezi.

In concluzie, supraponderabilitatea - un moft? Poate pentru cei care nu s-au confruntat niciodata cu asta. Si, de ce sa nu recunoastem - dincolo de problemele medicale, kilogramele in plus aduc si vesnicele frustrari legate de aspectul estetic al problemei, de hainele in care te visezi imbracata dar care nu-ti vin bine, de libertatea de miscare care-ti este mereu ingradita.

Dar toate acestea sunt, pana la urma, tot atatea motive pentru a lua hotararea ferma de a slabi.

Reteta de slabit cu ceapa

Puneti opt cepe mari curatate intr-o oala cu doi litri si jumatate de apa. Adaugati o jumatate de kilogram de fasole verde, o jumatate de kilogram de masline (fara samburi) si un pic de Vegeta. Totul se fierbe o jumatate de ora la foc mic si gata supa. Daca aveti serviciu, umpleti un termos cu delicioasa supa, iar restul o puteti pune la frigider.

Luni - Beti supa de ceapa pe tot parcursul zilei. Puteti bea cat de mult doriti, insa numai in sorbituri mici. Se poate bea si ceai.

Marti - Pe tot parcursul zilei veti continua sa beti supa de ceapa. La pranz mancati o salata si o para mai mare. Nu uitati ca puteti bea ceai.

Miercuri - Trebuie sa faceti un efort si sa nu mancati nimic toata ziua. Nici macar supa de ceapa. Este ziua cea mai dura a acestui regim. Nu se poate bea nici ceai. Cautati sa faceti multa miscare.

Joi - Beti supa de ceapa rece pe tot parcursul zilei. Nu uitati sa o beti in sorbituri mici. La pranz, puteti manca putina branza fara grasimi.

Vineri - Alternati supa de ceapa cu ceai.

Daca urmati litera cu litera acest regim, veti putea pierde 5 kg. In saptamanile urmatoare, reveniti la regimul dvs. obisnuit, dar fara exces de fainoase, grasimi si dulciuri. Va doresc mult succes!

Tort crocant cu mere

Pentru aluat:

• 40 g biscuiti Amaretti 125 g faina• 1 varf de sare • 75 g unt moale • 50 g zahar • 1 plic de zahar vanilinat.

In plus:
• 750 g mere de marime medie • 1 lingura de zahar • 1/2 lingurita de scortisoara macinata • 25 g unt

Preparare:

1. Puneti biscuitii intr-o punga de congelator, treceti peste ei cu facaletul si faramitati-i. Framantati faina, sarea si untul intr- un aluat fraged. Amestecati zaharul, zaharul vanilinat si firimiturile de Amaretti si incorporati- le. Asezati aluatul si presati-l pe fundul unei forme de sufleu (ø 26 cm).


2. Incingeti cuptorul la 200ºC. Curatati merele, taiati-le in patru, indepartati-le semintele si taiati-le felii rotunde, cat mai subtiri. Asezati-le des, una langa alta, pe aluatul pregatit. Amestecati zaharul si scortisoara. Topiti untul, ungeti feliile de mere cu el si presarati-le cu amestecul de zahar si scortisoara. Coaceti prajitura 30-40 minute pe al doilea nivel de jos al cuptorului. Pofta buna!

Ciorba de post cu stevie

Ingrediente :
1 ceapa, 2 morcovi, 1 telina, 3-5 cartofi, 3-4 linguri orez, 2 legaturi de stevie, 2 legaturi leustean, bors sau suc de rosii

Mod de preparare :
Ceapa se toaca fin, telina se rade, iar cartofii se taie cubulete si toate se calesc in putin ulei. Se adauga apa si se lasa sa fiarba, apoi se adauga orezul, stevia tocata fin, leustean si spre sfirsit sev pune sucul de rosii sau borsul. Se poate pregati si cu carne de pasare sau de vita .

Ciorba de peste dreasa

Ingrediente :
1,5 kg, peste, 150 gr. morcovi, 250 gr. ceapa, 100 gr. albitura, 400 gr. cartofi rosii, 300 gr. smantana sau iaurt, 3 oua, 2 legaturi verdeata, 100 ml ulei, lamaie si sare dupa gust

Cum se face ciorba de peste dreasa:
Morcovii, ceapa si albitura se curata, se spala, se taie julien si se calesc in ulei, prin inabusire, pina ce incep sa se inmoaie. Se stinge cu apa clocotita, si se continua fierberea. Cartofii curatati, spalati si taiati in cubulete, se pun la fiert cu legumele. Dupa ce au fiert 10-15 minute, se pune pestele curatat, spalat si portionat, rosiile taiate in bucati, sarea si bulionul si se lasa sa fiarba circa 10 minute. Se acreste cu zeama de lamaie. Ouale batute cu putina sare se amesteca bine cu smantana, se subtiaza cu zeama si se toarna treptat in ciorba fierbinte, amestecindu-se usor. Se adauga o legatura de verdeata taiata marunt si se mai da o data in clocot. Restul de verdeata se presara in farfurie.

Tort de piersici

Ingrediente (12 portii):

Pentru blat:
• 200 g glazura neagra • 2 linguri unt • 100 g miez de nuca macinat • 120 g fulgi de porumb.

Pentru strat si ornare:
• 800 g piersici • 12 foite gelatina • 500 ml lapte gras • 150 g zahar • 600 ml frisca • 1 pachet zahar vanilinat

Preparare:

1. Topiti glazura. Adaugati untul si miezul de nuca. Faramitati fulgii de porumb si adaugati-i in compozitie. Tapetati cu hartie pentru copt o forma de sufleu (Ø 26 cm), turnati amestecul de mai sus in forma si lasati-l la frigider sa se intareasca.

2. Opariti piersicile, indepartati-le pielita si taiati-le corabioare, apoi desprindeti-le de pe sambure. Inmuiati 8 foite de gelatina. Amestecati laptele si 100 g zahar. Dizolvati gelatina si incorporati-o in amestecul de mai sus, apoi lasati-l 20 de minute la rece sa se inchege. Bateti 450 ml frisca si incorporati-o in amestecul cu gelatina cand acesta incepe sa se inchege.

3. Asezati jumatate din cantitatea de piersici pe blatul cu glazura, apoi intindeti crema si lasati tortul 3 ore la frigider.

4. Pentru garnisirea prajiturii, inmuiati 4 foite de gelatina. Bateti bine 150 ml frisca si turnati in ploaie si zaharul vanilinat. Fierbeti piersicile ramase 2 minute, amestecati-le cu 50 g zahar si lasati-le sa se raceasca. Dizolvati gelatina in acest amestec, intindeti-l in mijlocul tortului, spritati frisca bulgarasi de jur-imprejur si presarati fulgi de porumb.

Sos de piersici

O reteta delicioasa de sos de piersici, rapida si usor de facut. Acest sos de piersici este apetisant, picant si parfumat. Cu acest sos de piersici vom da un plus de savoare, fripturilor pregatite la gratar in aceasta vara fiebinte.

Ingrediente :
-10 piersici curatate si taiate
-1/2 lingurita zahar
-5 lingurite ketchup
-5 lingurite otet
-2 lingurite sos soia
-2 catei de usturoi
-1 lingurita ghimbir tocat
-sare si piper dupa gust

Mod de preparare :
Se pun piersicile in apa fiarta, se scot se paseaza si se dilueaza putin, se pun pe foc mic;

Se adauga usturoiul pisat, ghimbirul si se lasa cateva minute;

Se adauga zaharul si restul ingredientelor, se amesteca bine.

Mentiuni :
In loc de piersici proaspete putem folosi compot de piersici, la care vom folosi si zeama.

Cartofi prajiti cu masline

Ingrediente :
1 kg cartofi mici
4 catei de usturoi
4 linguri de sare
4 lingui de ulei
250 g masline
100 ml vin (alb)
1 lingurita rosmarin
sare
piper

Mod de preparare :
Cartofii se curata si se usuca. Daca sunt mari se taie in 2-4 bucati. Se curata usturoiul si se piseaza. Uleiul se incinge intr-o cratita, se pun cartofii si se prajesc pana se rumenesc usor.
Se intorc pe toate partile, se adauga usturoiul si rosmarinul maruntit si se toarna vinul. Se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba in abur la foc mic, 15 minute, amestecand din cand in cand.
Maslinele, daca sunt foarte sarate, se desareaza. Li se indeparteaza samburii.
Adaugati maslinele la cartofi si mai lasati sa fiarba 15 minute, fara capac, amestecand mai des, pentru ca vinul sa se evapore si cartofii sa devian aurii.
Se adauga sare si piper dupa gust.

Ciorba de burta

Ingrediente :
burta de vita pre-fiarta sau semi-preparata-700g
picior de vita sau oase de vita-1 bucata sau 2-3 oase
optional: picior de porc-1 bucata
telina-jumatate bucata
morcovi-2 bucati mari pentru fiert
un morcov mic, care nu se fierbe, se caleste la sfarsit.
radacina de patrunjel-o bucata mare
ceapa-2 bucati
ou-2 bucati
smantana-150 grame
otet
zeama de lamaie
usturoi-o capatana
ulei-foarte putin
sare

*Cantitatile de legume sunt mentionate absolut orientativ. Cu cat se pun mai multe bucati din legume ca radacina de patrunjel sau telina, cu atat ciorba iese mai gustoasa


Mod de preparare :
Burta si oasele de vita se spala bine si se pun la fiert intr-un recipient mare, cu aproximativ 4 sau 4,5 l de apa.

Se ia spuma pana dispare total. Se lasa carnea si burta la fiert, vreme de 15 minute, dupa care se adauga si legumele.

Se adauga legumele curatate, dar intregi, netaiate, se pune o lingurita de sare si se lasa ciorba la fiert la foc mediu, pana carnea de vita se desprinde de pe oase, sau aproximativ 70 minute. Intre timp, se mai ia spuma daca mai apare. Inainte de a lua ciorba de pe aragaz se verifica daca burta este fiarta.

Se constata ca zeama scade in timpul fierberii, cam 2 l din 4,5 l initiali.

Dupa ce fierbe totul, se strecoara zarzavatul si carnea. Se separa carnea de zarzavatul fiert si de osul/oasele de vita. Se taie burta in fasii subtiri si relativ mici. Se taie si carnea in bucatele mai mici Intre timp, zeama e lasata sa se racoreasca un pic. Nu trebuie sa se raceasca total.

Separat, se bat doua oua, cu un pic de zeama de lamaie si cu smantana si se adauga in recipientul in care am amestecat/batut bine ouale cu smantana cate un polonic de zeama. Dupa fiecare polonic adaugat, se amesteca bine ca zeama sa se incorporeze. Se procedeaza asa asta pana cand jumatate din zeama e incorporata. Apoi se rastoarna totul in cealalta jumatate de zeama ramasa. Burta si carnea de vita se pun in zeama dreasa cu ou si smantana.

Secretul final e ca in putin ulei se caleste morcov crud, trecut prin razatoarea mica. Se pregateste o strecuratoare, se tine deasupra vasului cu ciorba, apoi se rastoarna morcovul si uleiul in care acesta s-a calit in strecuratoare si cu un polonic se ia zeama si pune peste morcov de cateva ori. Astfel, ciorba se va colora la suprafatza cu un portocaliu placut si or sa se creeze bilutze de ulei de aceeasi culoare. Aspectul ciorbei de burta e dat de acest morcov prin care ciorba se trece, la sfarsitul prepararii ei.

La final, ciorba se potriveste de sare, adaugandu-se inca o lingurita si jumatate de sare. E bine ca gospodina sa guste si sa adauge sarea in functie de gusturile ei si ale celor care or sa fie la masa.

De retinut: mai bine se mai adauga sarea la masa, decat sa se sareze ciorba prea tare.

Mujdeiul se prepara din usturoi zdrobit, frecat un pic cu sare si cativa stropi de ulei, peste care se toarna cam 150 ml de apa incalzita si cativa stropi de otet.

Otetul, mujdeiul, sarea, se lasa la indemana fiecarui mesean iar acesta adauga singur in functie de cum vrea sa manance.

Cartofi cu ciuperci

Ingrediente :
500 g cartofi
250 g ciuperci
Sare
Marar
Patrunjel
o ceapa mica
1 varf de cutit nucsoara
Jumatate de lingura de faina
Putina zeama de lamaie
Ulei

Mod de preparare :
Ciupercile se spala si se toaca marunt.
Se calesc in ulei, intr-o tigaie cu capac.
Se adauga ceapa tocata.
Se presara faina, se adauga sare, se stoarce putina lamaie si se adauga verdeata tocata si nucsoara.
Cartofii se curata de coaja si, daca sunt mari se taie in 2 sau in 4.
La cartofii mici, se taie un capacel. Se scobesc si se umplu cu ciupercile preparate. Se aseaza intr-o cratita cu ulei, se adauga putina apa si se fierb inabusit pana se inmoaie.

Ciulama de ciuperci

Ingrediente :
1 kg ciuperci
3 sferturi de cana faina
3 sferturi de pahar de ulei
Piper
Marar
Sare
Patrunjel

Mod de preparare :
Ciupercile se spala, se curata si se taie marunt.
Se pun la fiert in apa cu sare.
Pe ochiul mic de la aragaz, acoperit cu o tabla, se face un sos alb din ulei, faina si zeama de la ciuperci.
Mai intai se pune faina, apoi zeama, si , la sfarsit, uleiul. Se toarna sosul peste ciuperci. Se adauga sare si piper.
Se lasa sa dea impreuna cateva clocote.
Se amesteca in continu, ca sa nu se prinda de fundul vasului. Cand este gata, se adauga marar pe deasupra si se serveste cat mai calda cu mamaliga.

Ciuperci cu masline

Ingrediente :
500 g ciuperci
2-3 cepe
1 lingurita d efaina
100 ml de vin alb
250 ml supa sau apa
2 foi dafin
10 boabe de piper
½ - 1 lamaie
150 – 200 g masline
400 ml suc de rosii sau 500 g de rosii
Sare
Piper
150 ml ulei
1 legatura patrunjel verde sau marar

Mod de preparare :
Ciupercile se curata si se spala, se stropesc cu putina zeama de lamaie.
Maslinele se desareaza in apa rece sau, daca sunt foarte sarate, se oparasc.
Se taie ceapa marunt si se inabusa in ulei 1 minut, apoi se pune putina apa (sau supa). Se adauga faina, se stinge cu apa sau supa si se pun in sos ciupercile taiate felii (optional, prazul taiat felii mici) si maslinele. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand ciupercile sunt fierte, iar zeama a scazut.
Se toarna suc de rosii, vin, se adauga piper si dafin, si se aseaza deasupra felii de lamaie curatate de coaja.
Se baga la cuptor, pentru gratinare. Inainte de a se servi, se presara patrunjel verde marunt taiat. Se pot servi reci.

Tort de ciocolata si capsune

Ingrediente (12 portii):

• 6 oua • 180 g zahar • 1 pachet zahar vanilinat • 80 g faina • 60 g amidon • 1 lingurita praf de copt • 60 g cacao.

In plus:
• 600 g capsune mici • 200 ml frisca • 3 pachete intaritor pentru frisca • 500 g branza dulce de vaci • 70 g zahar • cativa fulgi de ciocolata

Preparare:

1. Incingeti cuptorul la 175ºC. Separati ouale. Bateti galbenusurile cu 90 g zahar si zaharul vanilinat. Bateti albusurile cu zaharul ramas si incorporati-le in amestecul cu galbenusuri. Cerneti faina, amidonul, praful de copt si de cacao si incorporati-le in amestecul cu oua. Rasturnati totul intr-o forma de sufleu (Ø 26 cm) si coaceti 30-35 de minute. In cele din urma scoateti blatul rezultat din cuptor si lasati-l sa se raceasca minimum 2 ore.


2. Taiati blatul in trei parti pe orizontala. Inchideti partea de jos intr-un inel de tort. Pregatiti capsunele si taiati jumatate din ele marunt. Bateti frisca si 1 pachet de intaritor. Amestecati branza de vaci cu zaharul, adaugati restul intaritorului si incorporati si frisca. Puneti deoparte 1/3 din crema si amestecati-o cu fulgii de ciocolata. Amestecati fructele taiate marunt cu restul cremei.


3. Intindeti crema de cap sune peste blatul inchis in inel, apoi asezati si al doilea blat, intindeti din nou crema de capsune, asezati si al treilea blat, iar la final acoperiti-l cu crema cu fulgi de ciocolata. Ornati cu restul capsunelor. Lasati tortul 1 ora la rece, apoi serviti-l.

Sos pesto

Pentru italieni sos pesto inseamna neaparat sosul de baza, care se serveste la paste. In acelasi timp acest sos pesto este considerat unul din cele mai ivechi sosuri pe baza de ulei de masline. La originea lui se afla un sos preparat din usturoi si un condiment (numit garum) obtinut din plante aromatice.
In prezent, reteta clasica de sos pesto contine: frunze de busuioc, usturoi, alune, ulei de masline si branza Parmigiano Reggiano. Regiunea Liguria, din Italia, a devenit faimoasa pentru metoda in care se pregateste acest sos. Frunzele de busuioc nu trebuie sa aiba mai mult de 2 luni, se macina manual, printr-o metoda care sa le intensifice parfumul.
Preparat dupa aceasta reteta cu siguranta acest sos pesto va face adevarate minuni pentru papilele dumneavoastra gustative.

Ingrediente :
5 catei de usturoi; 200 gr parmezan; 3 lamai; 100 gr alune prajite; 100 ml ulei de masline; 200 gr busuioc macinat; piper dupa gust; sare dupa gust

Cum se face sosul pesto :
Se zdrobesc cateii de usturoi, se storc lamaile, se rade parmezanul si se taie marunt alunele;

Se amesteca intr-un blender uleiul de masline, usturoiul, busuiocul, alunele, zeama de lamaie, pana se obtune o pasta omogena;

La sfarsit se adauga pe deasupra parmezanul si sarea, piperul dupa gust. Acest sos verde si puternic aromat se poate conserva la frigider pana la doua saptamani.

Sos de parmezan

Parmezanul ras este o completare excelenta ca gust si estetica pentru paste, pizze, salate, diferite garnituri. Mai mult din parmezan se prepara un excelent sos de parmezan. Practic daca avem imaginatie putem adauga parmezan in orice sos alb cald, si vom obtine sos de parmezan delicios. Acest sos de parmezan se foloseste la budinci, sufleuri si la diferite umpluturi care se gratineaza.

Ingrediente :
50 gr unt; 60 gr faina; 300 ml lapte sau apa; 100 gr parmezan ras; 2-3 galbenusuri; sare dupa gust

Cum se face sosul parmezan :
Se topeste untul, se adauga faina, se amesteca pe foc pana capata o culoare aurie, se stinge cu lapte si se lasa sa fiarba 5-6 minute;

Se ia vasul de pe foc, se adauga galbenusurile si se amesteca bine;

Se adauga parmezanul si se amesteca bine pt a ingloba branza in sos, se adauga sare dupa gust.

Ciuperci la tava

Ingrediente :
1 kg ciuperci
150 ml ulei
Marar
Sare

Mod de preparare :
Ciupercile Se spala, li se rupe piciorul si se scurg. Uscate, se aseaza in tava unsa. In fiecare ciuperca punem sare, ulei si marar. Se dau la cuptor pana se inmoaie. Se servesc calde.

Sos gorgonzola

Bucataria italiana celebra pentru preparatele ei ne incanta cu sosurile ei, printre cele mai celebre fiind acest sos gorgonzola. Pentru prepararea de sos gorgonzola avem nevoie de gorgonzola si de putina atentie si de aceea prepararea lui se face la foc mic, pentru a evita inegrirea untului si lipirea de tigaie a branzei. Putem servi sos gorgonzola la paste sau preparate de legume si carne.

Ingrediente :
100 g branza gorgonzola; 100 g smantana; 20 g unt; sare si piper dupa gust

Cum se face sosul gorgonzola :
Se taie cubulete gorgonmzola;

Intr-o tigaie la foc mic se topeste untul, se adauga gorgonzola, se amesteca si se subtiaza cu smantana;

Se adauga sarea si piperul, se serveste turnat pe preparat sau pus in sosiera.

Sos de parmezan si ceapa rosie

Va oferim o reteta rapida de sos delicios si anume reteta de sos de parmezan si ceapa rosie.Acest sos de parmezan si ceapa rosie va da un plus de savoare mancarurilor d-voastra, dandu-le si un aspect deosebit. Acest sos de parmezan si ceapa rosie ne va ajuta sa preparam rapid o masa frugala si gustoasa.

Ingrediente :
-1 ardei rosu
-1 ceapa rosie
-1 legatura de ceapa verde pentru ornat
-400 ml de smantana
-50 g parmezan
-1 lingura piper negru macinat
-sare dupa gust


Mod de preparare :
Se incorporeaza in smantana ardeiul taiat mic si ceapa rosie tocata marunt;

Se adauga parmezanul, piperul, sarea si se presara ceapa verde pe deasupra.

Tort de ciocolata

Ingrediente:

Pentru blat:
• 3 oua • 150 g zahar • 1 pachet zahar vanilinat • 100 g faina • 50 g amidon • 2 lingurite praf de copt.

Pentru glazura:
• 150 g glazura amaruie • 1 lingurita unt. Pentru umplutura: • 5 foite gelatina • 250 g fructe de padure amestecate • 200 g crema de branza • 1 lingura suc de lamaie • 50 g zahar • 400 ml frisca • 1 pachet intaritor pentru frisca • 50 g fulgi de ciocolata.

Pentru ornament:
• 200 ml frisca • 1 pachet zahar vanilinat • 1 pachet intaritor pentru frisca • 50 g fulgi de ciocolata • 150 g fructe de padure

Preparare:

1. Incingeti cuptorul la 180ºC. Bateti ouale si 2 linguri de apa fierbinte si turnati in ploaie zaharul si zaharul vanilinat. Cerneti faina, amidonul si praful de copt si incorporati-le in spuma de oua. Turnati a mestecul rezultat intr-o forma de sufleu (ø 26 cm) tapetata in prealabil cu hartie pentru copt. Coaceti 20–25 minute. Lasati blatul sa se raceasca si taiati-l orizontal. Topiti glazura cu untul, ungeti cu aceasta suprafetele sectionate si fundul blatului si lasati sa se intareasca.

2. Inmuiati gelatina. Sortati fructele. Pastrati cateva pentru decor. Restul, pasati-le. Amestecati piureul rezultat cu sucul, crema de branza si zaharul. Dizolvati gelatina, incorporati-o in amestecul de mai sus si lasati-l sa se raceasca. Bateti frisca si intaritorul de frisca. Incorporati fulgii de ciocolata imediat ce crema incepe sa se inchege.

3. Inchideti un blat intr-un inel pentru tort. Intindeti crema, apoi acoperiti cu al doilea blat. Lasati tortul 4 ore la rece. 4. Pentru ornament, bateti frisca, intaritorul pentru frisca si zaharul vanilinat. Intindeti apoi peste tort. Ornati cu fulgi de ciocolata si fructe de padure.

Sos de spaghete condimentat

Italienii au un adevarat talent de a prepara sosuri speciale pentru paste, asa cum este si acest sos de spaghete condimentat. Preparat in spiritul traditiei culinare italienesti acest sos de spaghete condimentat este de-a dreptul savuros. Rezultatul unui cocktail de mirodenii si ingrediente apetisante si gustoase acest sos de spaghete condimentat va completa fericit orice fel de paste preparate italieneste.

Ingrediente :
-2 linguri ulei de masline
-3-4 catei usturoi
-1 cutie ciuperci
-7-10 masline verzi
-750 g de carne vita tocata foarte fin
-dafin, busuioc sau oregano, rosmarin
-sare si piper dupa gust
-1 lingurita zahar
-3 linguri de bulion
-350-500 g suc de rosii
-75 g unt
-1 ou crud
-1 pachet spaghete

Mod de preparare :
Se pune uleiul de masline intr-o cratita si se incinge, cand este incins bine, se pun cateii de usturoi, pisati in prealabil, in uleiul incins si se lasa sa se aureasca un pic uleiul. In acest fel,
uleiul va capata un puternic miros de usturoi si va pierde mirosul puternic de masline;

Dupa circa 3-5 minute, se pune, impreuna cu uleiul si usturoiul, carnea de vita tocata, se adauga sarea, piperul si 1 foaie de dafin, busuioc proaspat tocat sau uscat, oregano si foarte putin rosmarin, deoarece are o aroma foarte puternica. Se amesteca in continuu cu lingura de lemn, astfel incat carnea sa se rumeneasca bine
aproximativ 15 minute;

Se pun ciupercile tocate nu foarte marunt si maslinele, taiate felii. Se
amesteca 10 minute, apoi se incorporeaza bulionul si sucul de rosii;

Se adauga si zaharul, se amesteca pana se incorporeaza sucul de rosii si zaharul, se da focul incet, apoi se acopera cratita cu capacul si se lasa sa scada 30 de minute;

Separat, se fierb spaghetele cu untul. Dupa ce au fiert, se strecoara si apoi se pun intr-un castron. Se sparge un ou crud si se
amesteca bine;

Se asaza spaghetele in forma de cerc pe o farfurie mare, se pune sosul, se
presara parmezan proaspat ras, patrunjel verde tocat foarte fin si se decoreaza cu o frunza de menta.

Aperitiv cu branza de vaci

Ingrediente :
1/2 kg brinza de vaci, 150 g smantana proaspata groasa, chimen, ceapa

Preparare :
Branza se freaca bine cu dosul furculitei, pe marginea farfuriei, ca sa se marunteasca, amestecindu-se apoi cu smintina. Smintina se poate inlocui cu maioneza.
Pentru gust si aroma se poate adauga 1-2 lingurite cu ceapa rasa fin sau numai cozi de ceapa verde taiate marunt si frunze de marar sau patrunjel taiate marunt.
Se aranjeaza pe platou, ornata cu felii de rosii, ardei grasi, ridichi rosii de luna.
In brinza preparata cu smintina se pot adauga o lingurita de chimen, pisat bine cu piulita, sau macinat prin masina de piper si un virf de lingurita de boia dulce sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei.

Mentiuni :
Din acest preparat se pot face si sandvisuri.

Sos de rosii cu usturoi

Sos de rosii cu usturoi - Daca vrei sa pregatesti masa ca o adevarata gospodina, prepara acest sos de rosii cu usturoi, usor si aromat, alaturi de o fripturica rumena, cartofi copti sau alte bunatati preferate.

Ingrediente :
-6 rosii mari
-2 capatani de usturoi
-ulei de masline
-condimente

Mod de preparare :
Rosiile si captanile de usturoi se invelesc in folie si se coc pe gratar;

Dupa ce s-au copt, se cojesc rosiile de pielite si usturoiul de coaja, se piseaza, se amesteca bine cu putin ulei de masline si se condimenteaza dupa gust.

Mentiuni :
Sosul de rosii cu usturoi se poate servi cu cartofi copti, ardei copti, friptura, diverse garnituri.

Aperitiv de vinete si gogosari

Ingrediente :
3 kg de vinete, 1l de ulei, otet de 9 grade.

Preparare :
Curatati vinetele, spalati-le si taiati-le in rondele. Curatati gogosarii, apoi taiati-i in cuburi mici. Prajiti pe rind legumele cu ulei fierbinte pina prind o crusta aurie. Intre timp, spalati si opariti bine borcane mici. La 1 l de otet adaugati 1 ˝ l de apa, 10 g de piper boabe si 75 g de sare si fierbeti totul in clocote 5 minute. In fiecare borcan mic puneti alternativ straturi de vinete si gogosari presati, apoi completati lichidul cu uleiul din sos. Legati borcanele cu celofan si fierbeti-le pe baie de aburi 30 de minute.

Sos de ou

Sos de ou, o reteta usor de preparat pentru a obtine un sos gustos. Ouale trebuie sa fie proaspete. Acest sos de ou este excelent peste oua ferte, peste, carne si poate folosit pentru a orna diferite feluri de mancare.

Ingrediente :
-1 ou
-1 galbenus
-200 g ulei
-1 lingurita zeama de lamaie
-1 castravete mic in otet
-1 lingurita cozi de ceapa verde tocate marunt
-sare dupa gust

Mod de preparare :
Se fierbe un ou rascopt, apoi doar galbenusul se da prin sita. Apoi se adauga un galbenus crud, sare, putina lamaie, si se face cu ulei un sos de maioneza.

Cand este gata, se pune albusul rascopt, un castravete in otet si cozile de ceapa, toate taiate foarte fin.

Anghinare umplute cu pate

Ingrediente :
Ingrediente pentru 4 portii :4 anghinare,200 g pate de ficat,1 foaie de dafin,piper boabe,patrunjel verde, 1 lingura de unt.

Preparare :
e taie capatanile de anghinare in jumatate, pe lungime, si se fierb in apa cu sare, o frunza de dafin si cateva boabe de piper, la foc mic, 20-30 de minute. Se scurg de apa intr-o strecuratoare si se rumenesc in unt.

Mentiuni :
Se servesc dupa ce s-au racit, umplute cu pate de ficat (preparat in casa) si garnisite cu patrunjel verde.

Maioneza

Maioneza preparata in propria bucatarie este mult mai buna decat maioneza cumparata. Urmati reteta de maioneza de mai jos si veti vedea cat de simplu este sa preparati o maioneza delicioasa. Folosind ingredientele recomandate veti obtine 300 gr de maioneza.

Ingrediente :
-3 galbenusuri
-300 g ulei
-o lingurita zeama de lamaie sau otet
-sare dupa gust

Mod de preparare :
Se pun galbenusurile intr-un castron, cu zeama de lamaie si un praf de sare. Se freaca cu o lingura de lemn sau se bat cu telul pana ce galbenusurile sunt bine amestecate. Apoi se adauga uleiul picatura cu picatura. Se freaca mereu, punand din cand in cand si putina lamaie.

Cand maioneza incepe sa se ingroase, se poate adauga si cate o lingurita de ulei odata, dar nu mai mult, fiindca se poate taia.

Daca se intampla ca maioneza sa se taie in cursul pregatirii, se pune un galbenus de ou in alt castron, se amesteca cu o lingura de lemn apoi, cu o lingurita, se adauga putin cate putin din maioneza care s-a taiat, pana se amesteca toata.

Mentiuni :
Una din cauzele pentru care uneori maioneza se taie este intrebuintarea uleiului prea rece. Daca maioneza este reusita, dar prea groasa, se poate subtia cu putina apa.

Sos picant cu verdeturi

Sos picant cu verdeturi avand ca baza sos de maioneza, este conceput de a fi servit ca un sos rece. Sosul picant cu verdeturi este adesea folosit ca un condiment pentru peste si mancaruri de cartofi.

Acest sos picant cu verdeturi este excelent alaturi de mancaruri de peste alb, carne de miel si salata verde.

Ingrediente :
-2 galbenusuri
-1 lingurita mustar
-200 g ulei
-sare
-1/2 lingurita zeama de lamaie sau otet
-frunze de hasmatuchi
-frunze de patrunjel
-ceapa verde

Mod de preparare :
Se amesteca de la inceput mustarul cu galbenusurile intr-un castron, apoi se adauga zeama de lamaie si un praf de sare. Se freaca cu o lingura de lemn sau se bat cu telul pana ce galbenusurile sunt bine amestecate. Apoi se adauga uleiul picatura cu picatura. Se freaca mereu, punand din cand in cand si putina lamiae.

Cand maioneza incepe sa se ingroase, se poate adauga si cate o lingurita de ulei odata, dar nu mai mult, fiindca se poate taia.

Cand maioneza este gata se adauga verdeata taiata toata foarte fin.

Mentiuni :
Daca se intampla ca maioneza sa se taie in cursul pregatirii, se pune un galbenus de ou in alt castron, se amesteca cu o lingura de lemn apoi, cu o lingurita, se adauga putin cate putin din maioneza care s-a taiat, pana se amesteca toata.

Masline umplute

Ingrediente :
Masline 600 g, telemea de oaie 100 g, unt 100 g, boia de ardei dulce 2 g

Preparare :
Maslinele se tin mai multe ore in apa calda pentru a se desara. Se scot apoi samburii cu o lingurita mica de scobit. Telemeaua se da pe razatoare, se amesteca cu untul si boiaua, pana ce se obtine o crema spumoasa. Se pune compozitia intr-un vas si se umplu maslinele, facandu-se deasupra fiecarei masline cate un varf.

Dulceata de mure si afine


Ingrediente :
1 kg mure bine coapte (sau afine)
1 kg de zahar
3 pahare de apa
1 lamaie



Mod de preparare :

Se pune la fiert apa cu zaharul intr-o cratita smaltuita, din cand in cand se inlatura cu o lingura spuma care se ridica la suprafata prin fierbere, astfel ca lichidul sa ramana curat;

Cand se ingroasa (trebuie sa se lipeasca intre degete), se pun inauntru murele sau afinele trecute printr-un jet de apa rece si lasate la zvantat;

Se lasa sa fiarba la foc mic, culegand mai departe spuma, pana cand siropul se ingroasa. Atunci se adauga o lamaie taiata felii subtiri, se lasa sa mai dea un clocot, apoi cratita se pune sa se raceasca, acoperita cu un tifon;

Dulceata se toarna in borcane bine spalate si uscate si se leaga la gura cu celofan.


Atentie nu se amesteca cu lingura in dulceata. Din cand in cand, cratita se ia de pe foc si se misca, pentru ca fructele sa nu se prinda de fund.

Mujdei de usturoi

Mujdei de usturoi - reteta traditionala pentru a prepara un sos de usturoi foarte bun. Mujdeiul de usturoi este ideal pentru mancaruri de peste si diferite fripturi. De asemenea mujdeiul de usturoi este ideal de folosit peste legume fierte: fasole verde, cartofi, urzici, dovlecei, conopida, praz, spanac si alte legume.

Ingrediente :
-2 capatani de usturoi
-1/2 ceasca apa sau zeama de carne
-un praf de sare

Mod de preparare :
Se curata usturoiul si se striveste cu putina sare in piulita de lemn, pana obtineti o pasta.

Peste pasta de usturoi se toarna deasupra zeama de carne sau apa.

Tort de piersici si crema fina de bezea

Ingrediente (12 portii) :
- 200 g biscuiti integrali ;
- 140 g unt ;
- 8 foite de gelatina ;
- 1 kg branza de vaci ;
- 115 g zahar ;
- 1 pachet zahar vanilinat ;
- sucul de la 1 lamaie ;
- 200 ml frisca ;
- 1 pachet amestec de fructe uscate ;
- 1 cutie piersici (425 ml) ;
- 1 pachet gelatina transparenta ;

















Mod de preparare :

- faramitam biscuitii si amestecam cu untul ;
- tapetati o forma (diametrul de 26 cm) cu hartie pentru copt ;
- turnati amestecul cu biscuiti pe fundul formei, presati-l si lasati-l 1 ora la rece ;
- inmuiati gelatina , amestecati branza cu 100 g zahar si zaharul vanilinat ;
- incalziti sucul de lamaie , stoarceti gelatina , dizolvati-o acolo si incorporati-o in amestecul cu branza ;
- lasati-l la frigider pana se incheaga , bateti frisca si incorporati-o in crema de branza impreuna cu amestecul de fructe . intindeti crema obtinuta peste blatul din forma si lasati tortul cca. 3 ore la rece ;
- scurgeti piersicile si colectati sucul , taiati fructele felioare si asezati-le pe tort , pregatiti glazura cu sucul si 15 g zahar, turnati-o peste fructe si lasati tortul cca. 30 de minute la rece.

Sos de mustar cu tarhon

Sosul de mustar cu tarhon se prepara rapid si este un sos foarte gustos. Se poate servi la rasol, fripturi, mancaruri de peste.

Ingrediente :
-2 lingurite mustar
-o lingurita zahar
-100 g ulei
-1/2 lingurita otet
-2 lingurite tarhon
-sare dupa gust

Mod de preparare :
-Se amesteca mustarul cu zaharul pisat si se freaca turnand uleiul picatura cu picatura.
-Se potriveste de acru si de sarat, si se subtiaza, daca e necesar, cu putin otet.
-La sfarsit se adauga tarhonul tocat.

Omleta indiana

Ingrediente
  • 5 oua
  • 5 linguri de ulei
  • 100 ml supa
  • 2 cepe mici
  • 1-2 rosii
  • 1 lingura iaurt
  • 1 lingurita coriandru
  • sare
  • piper
  • 1 lamaie

Mod de preparare

Supa se puna intr-un vas la fiert. Cand da in fiert se adauga ceapa taiata rondele si rosiile taiate si ele in cubulete. Peste compozitia care fierbe se adauga sare si piper dupa gust si o lingurita de coriandru.

Din cele 5 oua se prepara o omleta, se scoate si se pune deoparte. Trebuie sa o acoperi cu ceva ca sa se mentina calda.

Dupa ce supa fierbe max.10 minute, se strecoara si rosiile si ceapa se pun peste omleta calda.
Peste supa ramasa se pune iaurt si zeama obtinuta de la o lamaie.
Se obtine un sos excelent care se serveste alaturi de omleta.

Fotografia zilei




 
Inchide ma gura...ce credeai ca te-a adus barza ?
 Grasi si frumosi ...


Balonata la stomac...



Of ce foame am la burtica ...!
Sursa : www.bascalie.ro

Sos de mustar

Sosul de mustar este ideal langa fripturi si mancaruri de carne. Sosul de mustar se prepara cat ai clipi si este foarte gustos.

Ingrediente :
-2 lingurite mustar
-100 g ulei
-sare
-putin otet de vin sau zeama de lamaie

Mod de preparare :
Se subtie mustarul cu putin otet de vin sau cu zeama da lamaie si se freaca cu uleiul turnat picatura cu picatura.

Omleta cu dovlecei

Ingrediente

Pt 4 persoane:
  • 4 oua
  • 4 dovlecei
  • 100g parmezan ras
  • ulei de masline

Mod de preparare

Se spala dovleceii si li se elimina codita si varful (nu se curata de coaja deoarece contine substante nutritive). Se taie rondele de 1cm, se dau la tigaie cu o lingura de ulei de masline timp de 10-15min, se sareaza (se poate folosi un cub vegetal pt un gust deosebit); la final se poate presara cu patrunjel tocat marunt.

Ouale se bat spuma dupa care se incorporeaza parmezanul ras si se varsa in tigaie peste dovlecei. Se coace pe ambele parti avand grija sa nu se faramiteze (se intoarce cu ajutorul unui capac intins).

Maioneza cu smantana

Maioneza cu smantana preparata in propria bucatarie este mult mai buna decat maioneza cumparata. Urmati reteta de maioneza de mai jos si veti vedea cat de simplu este sa preparati o maioneza cu smantana delicioasa. Folosind ingredientele recomandate veti obtine cam 400 gr de maioneza. Maioneza o puteti intrebuinta la mancaruri cu carne, peste, oua si pentru a decora alte feluri de mancare.

Ingrediente :
-2 galbenusuri
-200 g ulei
-1/2 lingurita zeama de lamaie
-2 linguri smantana groasa
-sare si piper dupa gust

Mod de preparare :
Se pun galbenusurile intr-un castron, cu zeama de lamaie si un praf de sare. Se freaca cu o lingura de lemn sau se bat cu telul pana ce galbenusurile sunt bine amestecate. Apoi se adauga uleiul picatura cu picatura. Se freaca mereu, punand din cand in cand si putina lamaie.

Cand maioneza incepe sa se ingroase, se poate adauga si cate o lingurita de ulei odata, dar nu mai mult, fiindca se poate taia.

Cand sosul maioneza este gata, se adauga smantana. Maioneza se sporeste si in acelasi timp capata un gust fin.

Mentiuni :
Folositi piper alb pentru ca maioneza sa aiba o culoare omogena. Daca folositi in locul otetului, sucul de lamiae, maioneza va fi mult mai alba.

Daca se intampla ca maioneza sa se taie in cursul pregatirii, se pune un galbenus de ou in alt castron, se amesteca cu o lingura de lemn apoi, cu o lingurita, se adauga putin cate putin din maioneza care s-a taiat, pana se amesteca toata.

Una din cauzele pentru care uneori maioneza se taie este intrebuintarea uleiului prea rece. De aceea iarna se recomanda ca uleiul sa fie putin incalzit inainte de intrebuintare. Daca maioneza este reusita, dar prea groasa, se poate subtia cu putina apa.

Omleta spaniola

Ingrediente
  • 2 oua
  • 7 cartofi
  • 1 ceapa
  • 1-2 lingurite ulei (de preferat de masline)

Mod de preparare

Incepe prin a curata si taia in felii subtiri cartofii.Apoi urmeaza acelasi tratament pentru ceapa.
Bate ouale intr-un vas suficient de incapator si condimenteaza, dupa gust cu sare si piper.Toarna uleiul intr-o tigaie si pregateste un sote de ceapa. Adauga cartofii si lasati amestecul la foc mic timp de 20-30 de minute.Lasa sa se raceasca si adauga ouale batute. Prajeste pentru nu mai mult de 15 minute.
Introdu omleta in cuptor pentru 10 minute.

Iti sugerez sa o servesti impreuna cu salata verde proaspata, iar ca sa intri in spiritul spaniol, nu uita de sangria!

Sos de usturoi


Sos de usturoi, ideal pentru mancaruri de peste si diferite fripturi. De asemenea este excelent peste legume fierte: fasole verde, cartofi, urzici, dovlecei, conopida, praz, spanac si alte legume.

Ingrediente :
-o capatana de usturoi
-1/2 lingurita boia de ardei
-un galbenus
-100 g ulei
-1/2 lingurita otet sau zeama de lamaie
-sare dupa gust

Mod de preparare :
Se striveste usturoiul in piulita de lemn.

Se adauga boiaua de ardei, sare si galbenusul.

Se toarna putin cate putin uleiul, ca la maioneza, si otetul sau zeama de lamaie. Se freaca totul pana devine ca o crema.

Omleta provensala

Omleta provensala este o omleta preparat in cuptor. Cu cateva ingrediente puteti obtine o omleta delicioasa.

Ingrediente :

-1 lingura ulei de masline
-1 lingura unta sau margarina
-2 rosii potrivite
-2 cepe verzi
-6 oua
-50 grame cascaval ras pe razatoarea mare
-1/2 lingurita tarhon sau busuioc uscat si maruntit
-sare, piper negru

Mod de preparare :

Se incinge cuptorul la 200 C.

Se pun uleiul si untul intr-o forma termorezistenta intinsa si se introduc la cuptor, ca sa se topeasca untul.

Se sapala rosiile se sterg si se taie felii. Se curata ceapa verde se spala si se toaca.

Se bat ouale putin si li se adauga cascavalul, ceapa si tarhonul. Se condimenteaza cu sare si piper.

Se scoate forma de la cuptor si se agita putin, pentru a acoperi tot fundul formei cu ulei. Se toarna compozitia de ou in forma, iar deasupra se aseaza feliile de rosie. Se lasa circa 15 minute la cuptor, pana cand s-a intarit omleta, apoi se serveste.

Omleta cu spanac si sunca

Omleta cu spanac si sunca poate fi un mic dejun excelent care te umple de energie pentru o zi care trebuie sa inceapa bine. Aceasta omleta cu spanac si sunca ne va asigura o masa sanatoasa si savuroasa.


Ingrediente :
-1 ceapa medie
-4 felii de sunca afumata
-100 g spanac
-usturoi
-2 oua
-100 ml lapte
-200 g branza

Mod de preparare :
Caliti intr-o vas cu putin ulei ceapa tocata fin, apoi adaugati sunca afumata taiata felii subtiri, spanacul si lasati la foc mediu pana scade apa, daca a lasat prea multa apa, puteti sa o scurgeti, adaugati sarea si piperul dupa gust.

Bateti cele doua oua cu lapte, adugati o parte din branza rasa si amestecati bine. Turnati cu grija compozitia obtinuta peste amestecul de spanac si sunca si mai lasati 5-7 minute la foc mic.

Luati vasul de pe foc si puneti-l la cuptor pentru 5 munute, dupa care adaugati deasupra restul de branza si mai lasati sa se coaca timp de 3-4 minute, pana cand branza prinde o culoare aurie.

Vin fiert cu portocale si nucsoara


Ingrediente :

1 l vin rosu
2 linguri cu miere
2 portocale nucsoara prafun baton de scortisoara
1 mar sau o portocala






Mod de preparare :

  1. Se pune vinul intr-un vas la foc mic cu scortisoara , mierea, un praf de nucsoara si marul taiat felii.
  2. Cand merele s-au inmuiat putin se adauga sucul de la cele doua portocale, se da deoparte si se tine acoperit 10 minute inainte de servire.
  3. Feliutele de mar sau portocala se servesc separat.

Spanac cu oua

Va propun sa incercati o reteta placuta, satioasa, plina de vitamine si rapida - Spanac cu oua. Aceasta mancare de spanac cu oua poate fi si un pranz excelent si revigorant.





Ingrediente :


-1 kg spanac
-2 linguri faina
-1 l lapte
-2 linguri smantana
-3 catei usturoi
-oua
-o foaie de dafin
-ulei
-sare

Mod de preparare :

Spanacul il spalati bine cu apa rece si il puneti la fiert in apa cu sare 15 minute. Apoi strecurati spanacul si il tocati marunt.

Usturoiul il curatati, il taiati marunt si il caliti in ulei, apoi stingeti cu lapte, adaugati spanacul tocat si completati cu restul de lapte. Adaugati sarea si foile de dafin si lasati sa fiarba 5-7 minute.

Separat caliti faina in putin ulei apoi o adaugati in spanac, lasati sa fiarba inca 10 minute si adaugati smantana la sfarsit.

Puneti compozitia de spanac obtinuta intr-un vas, spargeti ouale deasupra si dati pentru 7-10 min. la cuptorul preincalzit din timp, pana sa fac ouale.

Cocteil de tomate


Ingrediente :

2 pahare suc de rosii
2 rosii taiate cubulete
1 pahar iaurt rece
4 cuburi de gheata
1 lamaie


Mod de preparare :

  1. Intr-o sticla pui iaurtul apoi torni sucul de rosii rece ,insurubezi capacul si agiti sticla pana obtii o spuma.
  2. Pui cubuletele de rosii in pahare, torni amestecul si adaugi gheata.
  3. Aduci la masa imediat alaturi de lamaie
Mentiuni :
Sticla astfel folosita este un fel de shaker rudimentar. Daca ai, sigur poti folosi blenderul. Aceasta bomba de vitamine nu are varsta!

Bautura pentru micul dejun

Ingrediente :
  • 500 ml lapte dulce
  • 500 ml suc proaspat de portocale
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri cu miere


Mod de preparare :
  1. In 4 cani se pun cate un galbenus si cate o lingura de miere si se omogenizeaza foarte bine.
  2. Laptele se incalzeste si se amesteca cu sucul de portocale, apoi se toarna peste galbenusurile cu miere din cani.
  3. Se amesteca bine si se serveste. Pofta buna!

Placinta cu spanac si ciuperci

Placinta cu spanac si ciuperci, o placinta plina de vitamine, pe care o puteti pregati si in zilele de post. Placinta cu spanac si ciuperci este o placinta usoara si gustoasa. Aceasta placinta este simplu de facut, dar este savuroasa. Puteti imbunatati placinta cu spanac si ciuperci presarand cascaval deasupra in timp ce se coace.

Ingrediente :

Pentru foile de placinta:
-500 g de faina
-15 linguri de apa
-15 linguri de ulei
-sare

Pentru umplutura:
-500 g spanac congelat sau 800g spanac proaspat
-o cutie de ciuperci
-1 morcov
-o ceapa de marime medie
-3 oua
-sare, piper dupa gust

Mod de preparare :

Cum preparam foile de placinta: Se amesteca faina cu apa si uleiul si se face o coca consistenta, apoi se imparte in doua jumatati egale. Daca doriti sa economisiti timp puteti folosi foi de placinte din comert.

Intr-o tigaie cu ulei se caleste ceapa, apoi se adauga spanacul congelat, morcovul si ciupercile taiate felii si se adauga sare dupa gust. (Daca aveti spanac proaspat, mai intai il fierbeti 7 min intr-un vas cu apa, il lasati sa se scurga si il tocati)

Intr-un vas se sparg 3 oua, peste care se adauga compozitia de legume calite din tigaie, sarea, piperul si se amesteca bine.

Intindeti o foaie de placinta, puneti umplutura intr-un strat uniform, apoi acoperiti cu a doua foaie de placinta.

Placinta se coace in cuptor timp de 35 de minute, la temperatura de 200 C.

Nectar de piersici si citrice

Ingrediente :
-500 g piersici
-125 g zahar
-5 portocale
-1 lamaie
-1/2 l apa.

Mod de preparare :
  1. Cureti piersicile de coaja si de samburi, apoi le zdrobesti daca sunt moi sau le dai pe razatoare daca miezul e mai tare.
  2. Fierbi apa cu zaharul pana obtii un sirop pe care-l torni fierbinte peste piersici si le lasi deoparte o ora.
  3. Storci apoi portocalele si lamaia pana obtii o cana de suc pe care-l adaugi peste compozitia de piersici si dai crema la rece.
  4. O servesti cu cuburi de gheata si amestecata cu putina apa minerala, daca-ti place.

Ciulama de urzici

Ingrediente :
urzici
3 linguri de faina
ulei
o ceapa
usturoi
oua

Mod de preparare :

SOSUL DE ROSII : Pentru sosul de rosii ai nevoie doar de suc de rosii, ceapa si uleiul de prajit. Se caleste foarte bine ceapa in putin ulei ( mai degraba se rumeneste ) apoi se adauga sucul de rosii care trebuie sa fie mai gros, ca bulionul (daca aveti bulion e magnific ! ) Mai lasati cateva minute pe foc si amestecati dupa care se toarna fierbinte peste portia de urzici.

Preparare :
Se spala foarte bine urzicutele si se pun la fiert in apa clocotita. Dupa ce au fiert se scurg de apa si se pun in cratita in putin ulei incins. Fiind fierte si moise maruntec cu lingura de lemn cu care amestecati in cratita. Apoi adaugati o lingura de faina si incorporati. Cu polonicul incepeti sa adaugati din zeama in care au fiert urzicile. Adaugati si restul de faina si alte ateva polonic de zeama apoi lasati sa scada lafoc mic. Cand e aproape gata adaugati usturoiul facut mujdei si mai tineti urzicile pe foc 2 -3 minute.
La fiecare portie se adauga ssosul de rosii si unul doua oua fierte in apa

Pt.reteta de post se poate face rabat de la oua.

Chec economic

Ingrediente :
1 ou, 1 pahar (de apa) cu zahar tos, 1 pahar tos, 1 pahar smantana, 2 pahare paina, 1 pachet praf de copt, 1 pachet zahar vanilat, nuci, rahat.

Preparare :
Se bate cu telul oul intreg, cu zaharul si mantana, Se adauga faina cernuta cu praful de copt si vanilia, La sfarsit se incorporeaza rahat divers colorat cu nuci taiate fasii subtiri (cantitatile sunt dupa apreciere). Se toarna aluatul intr-o forma de chec unsa sau ulei presarata cu faina. Inainte de a se raci, se pudreaza cu zahar vanilat. Este un chec foarte gustos.

Chec cu vin si ciocolata

Ingrediente :
200 g unt moale, 200 g zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 lingura scortisoara, 4 oua, 2 linguri rom, 2 linguri cacao, 250 g faina, 2 lingurite praf de copt, 150 g ciocolata amaruie rasa, 50 ml vin rosu, 150 g ciocolata alba.

Preparare :
Se bate untul cu zahar, zahar vanilinat si scortisoara. Se pun ouale, unul cate unul, amestecand mereu pana se dizolva zaharul. Se inglobeaza romul. Faina se amesteca cu cacao, praful de copt si ciocolata amaruie rasa. Se amesteca cu compozitia anterioara, alternand cu vinul. Acest aluat se toarna intr-o forma de chec unsa si tapetata cu faina si se coace 60 de minute la 175 grade C. Dupa ce este scos din cuptor si lasat sa se raceasca, este rasturnat pe un fund de lemn sau gratar si acoperit cu o glazura de ciocolata alba topita. Dupa ce se raceste glazura, se poate taia.

Chec de portocale cu migdale

Ingrediente :
Ingrediente pentru 4 portii: 350 g zahar, 30 g coaja de portocala , 700 g faina, 60 g lapte praf , 1 pachetel praf de copt, 150 g migdale, 3 oua, 200 ml zeama de portocale, 70 g unt, un praf de sare Pentru glazura: gem de caise

Preparare :
Coaja de portocala, maruntita sau rasa, se amesteca cu zaharul, laptele praf, untul moale, un praf de sare si faina, cernuta impreuna cu praful de copt. Se adauga pe rand ouale, alternand cu zeama de portocale, iar la sfarsit, migdalele taiate. Aluatul se coace la foc potrivit, intr-o forma unsa si tapetata, aproximativ 45 de minute.

Deasupra se pune o glazura cu gem de caise

Chec cu fructe 3

Ingrediente :
5 albusuri, 200 g zahar pudra , 250 g nuci macinate, 50 g fructe zaharisite, 50 prune uscate, 50 stafide, coaja rasa de portocala sau lamaie.

Preparare :
Albusurile se bat spuma tare. Se adauga zaharul si se bate din nou compozitia pana cand se intareste.

Se incorporeaza usor nucile si fructele taiate marunt, stafidele si aroma. Se toarna compozitia in forma de chec tapetata cu hartie unsa cu unt. Se coace in cuptor la foc potrivit, 30-35 minute. Dupa ce se raceste, se glaseaza cu serbet de cacao.

Chec cu fructe 2

Ingrediente :
200 g unt, 3 oua, 100 g zahar, 200 g faina, 1 lingurita amoniac, 200 g stafide, 50 g curmale, 50 g smochine, 50 g migdale sau nuci, 100 g fructe zaharisite, 1 pahar rom, 1 lingurita rasa scortisoara, 2 cuisoare pisate marunt.

Preparare :
Toate fructele se taie marunt si se lasa peste noapte in rom sa se macereze. Untul, impreuna cu galbenusurile si zaharul, se bate cu telul pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga amoniacul dizolvat in 1-2 lingurite de lapte, mirodeniile si fructele. La sfarsit se incorporeaza faina si albusurile spuma.
Se coace, intr-o forma de chec tapetata cu hartie alba unsa cu untm la foc potrivitm imp de 25-30 minute apoi la foc mic, aproximativ o ora.
Dupa ce se raceste, se inveleste in pergament si se tine la rece.

Mentiuni :
Se taie felii si se consuma abia dupa o saptamana.

Chec cu fructe 1

Ingrediente :
4 oua, 180 g zahar pudra, 200 g nuci macinate, 125 g faina, 1 pahar nuci (sferturi), 100 g stafide, 6 bucati rahat colorat, 1 pachet zahar vailat.

Preparare :
Se bat ouale cu zaharul pana se ingroasa compozitia. Se adauga nucile macinate si vanilia, apoi treptat faina, iar la sfarsit stafidele, rahatul taiat felii si nucile (sferturi). Se pune intr-o forma de chec tapetata cu hartie alba si unsa cu unt si se coace in cuptor, la foc mic, aproxmiativ o ora.

Mentiuni :
A doua zi se taie in felii subtiri.

Chec alb-negru

Ingrediente :
1 pahar (de apa) cu zahar pudra, 3 oua, 1 pahar caimac sau ½ lapte si ½ pahar ulei, 250 g faina, 1 varf de cutit bicarbonat, coaja rasa de la o lamaie, 1 pachet zahar vanilat,1 lingura plina cu cacao.

Preparare :
Se bat ouale cu zaharul pana se obtine o crema spumoasa. Se adauga caimacul in care s-a desfacut bicarbonatul, mirodeniile si la sfarsit faina. Se toarna ¾ din compozitie intr-o forma de chec unsa cu unt si presarata cu faina. Restul de aluat s coloreaza cu cacao si se pune peste aluatul din forma, apasand cu lingurita adanc din loc in loc pentru a amesteca usor cele doua culori. Se coace in cuptor, la, foc potrivit, primele 30 minute, dupa care se continua coacerea la foc mic, inca 30 minute. Daca se rumeneste deasupra prea repede se acopera cu o hartie alba.
Se rastoarna cu grija si in timp se raceste, se intoarce de pe o parte pe alta. Se pudreaza cu zahar vanilat. Se taie felii subtiri, dupa 1-2 ore.

Chec cu telemea

Ingrediente :
4 oua, 300 g telemea, 300 g parizer, 4 linguri faina, 4 linguri smantana, piper, frunze de patrunjel, 1/2 lingurita bicarbonat

Preparare :
Telemeaua si parizerul se dau pe razatoarea mare, se pun intr-un castron si se adauga restul ingredientelor. Se amesteca bine si se toarna intr-o forma de chec tapisata cu margarina si faina. Se introduce in cuptor si se coace la foc mare circa 25 minute. Pentru imbunatatire se poate pune in lungul tavii, dupa ce s-a pus jumatate din aluat, una, doua fire de cabanos dupa care se adauga restul de aluat, iar deasupra se presara cascaval ras. Dupa ce s-a copt se lasa in tava pina se raceste.

Mentiuni :
Se serveste rece, taiat felii, pe un platou. Se poate orna cu rosii, castraveti murati, masline.

Fasole batuta

Ingrediente :
450 g fasole boabe
50 ml ulei
3 catei usturoi
1 ceapa medie
1 morcov (optional)
1 lingurita boia dulce
sare

Mod de preparare :


1.Se pune fasolea in apa rece cat s-o acopere de cu seara. Daca nu este pusa la inmuiat timpul de fierbere se dubleaza, chiar tripleaza.







2.Se pune fasolea la fiert. Se lasa sa clocoteasca 10 minute dupa care se schimba apa. Se repeta de 2–3 ori aceasta operatie. In ultima apa se poate pune morcovul taiat in patru si sarea. Se lasa la fiert 30–35 minute pina se inmoaie bine. Timpul de fierbere poate varia in functie de tipul de fasole.





3. Se taie solzisori ceapa si se caleste in ulei. Cand devine translucida se pune boiaua si se amesteca. Se scurge fasolea (eventual si morcovul) si se piseaza cu furculita pana se face pasta. Se amesteca cu uleiul si usturoiul pisat. Se potriveste de sare. Se pune intr-un castronel si se orneaza cu ceapa calita.