Gogosi din iaurt sau lapte batut

Ingrediente :
200 g iaurt sau lapte batut (cintarit exact), 150 g faina, un ou, un virf de lingurita sare, coaja rasa de la 1/2 lamiie, o lingurita rasa de praf de copt sau bicarbonat.

Preparare :
Iaurtul sau laptele batut se amesteca bine cu oul intreg, sarea si coaja de lamiie, apoi se adauga faina amestecata neaparat cu prafiul de crescut; se bat cu lingurita numai pina se incorporeaza toate.In timp ce se prepara aluatul, se pune pe foc (dar nu direct pe flacara) o tigaie de ochiuri sau o cratita de 1 l cu 1/2 l untdelemn, sa se infierbinte.

Gogosile trebuie coapte imediat, deoarece prin combinarea prafului de crescut din faina cu iaurtul se degaja bioxid de carbon care va face sa creasca aluatul; daca se asteapta prea mult, compozitia fiind moale, praful de copt se descompune repede, bioxidul de carbon se pierde si gogosile nu vor mai creste.Se pune o bucatica de aluat, cit un bob de porumb, in untdelemn si daca aceasta iese la suprafata si se rumeneste imediat, se pun gogosile.Se ia cite o lingurita cu virf, numai din marginea aluatului (fara sa se mai amestece in compozitie) si se lasa sa cada in fiecare ochi al tigaii sau in cratita.

Daca se coc in cratita, se pun atitea cite incap, neinghesuite.Se coc cite 2-3 minute pe fiecare parte pina cind se rumenesc.Gogosile nu vor fi rotunde, ci colturoase, de marimea unei piersici mijlocii.

Din aceasta compozitie rezulta cca 24 gogosi.Se pudreaza cu zahar cu vanilie si se servesc calde; au acelasi gust ca si gogosile din aluat dospit.

Ca si gogosile sa se puna mai usor in tigaie (sa nu curga din lingurita, compozitia fiind moale), compozitia se ia cu o lingura de masa (numai pina la jumatatea ei).Lingura nu se umple, deoarece daca sint mai mari, gogosile vor ramine necoapte la mijloc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu