Ovulatia si momentul ideal pentru conceptia copilului

Ovulatia repreyinta procesul in urma caruia se elibereaza un ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii. Acesta trece apoi in trompele ovariene iar la final in uter. Ovulatia incepe odata cu pubertatea si inceteaza la menopauza. Se petrece o singura data in faza de ciclu chiar daca se emit mai multe ovule. Perioada de maxima fertilitate a a femeii o reprezinta mijlocul ciclului menstrual, dar la unele femei apare si mai devreme de aceasta perioada.
Cunoasterea acestei perioada este foarte folositoare pentru cele care isi planifica si doresc sa ramana insarcinate, dar la fel de folositoare este si pentru acele femei care evita conceptia, si practica metoda calendarului.

Ovulatia apare cu circa 2 saptamani inainte de ciclul menstrual, insa poate varia aparand mai devreme sau mai tarziu. Unele femei cunosc cand se produce ovulatia, datorita unor modificari ce apar in organism si a unor simptome pe care le simt.

Asadar ovulatia reprezinta un ciclu in care ovucitul ajunge la maturitate, se elibereaza de pe suprafata ovarului, esential pentru fertilitate. Hipotalamusul si hipofiza joaca un rol important in reglarea ciclului ovarian si in aparitia ovulatiei.

Ciclul mestrual se incadreaza intre 21 - 35 de zile, iar ovulatia poate varia intre a 10-a si a 16-a zi de dinaintea venirii ciclului menstrual, calculul facandu-se din prima zi menstruala.

Calcularea ovulatiei este posibila numai femeilor care au un ciclu menstrual regulat. Daca nu aveti ciclul regulat folositi pentru contraceptie alte metode decat cea a calendarului.

Citeste : Calcul Ovulaţie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu