Compot de piersici

Ingrediente :
1 kg piersici
250 - 350 g zahar
1 l de apa
pentru compotul de piersici pentru iarna, optional, o pastila de aspirina

Mod de preparare :
Pentru compot proaspat de piersici:
1. Se pune la fiert 1/2 din apa cu 250 - 300 g de zahar.
2. Se spala piersicile, se curata de coaja si de samburi. Pe masura ce se curata, se pun piersicile intr-un vas cu apa rece (pe care o vom folosi la compot) pentru ca fructele sa nu se oxideze in contact cu aerul si sa isi pastreze culoarea.
3. Cand apa clocoteste, se adauga fructele. Se aduce din nou la fierbere compotul de piersici si se lasa sa fiarba 5 - 10 minute, la foc mic.
4. Se gusta compotul de zahar si se mai adauga, dupa gust. Se poate adauga si suc de lamaie, pentru a oferi compotului putina aciditate daca piersicile sunt fade. De asemenea, se pot combina piersicile cu alte fructe (caise, prune, putine corcoduse bine coapte) pentru un plus de savoare.

Compotul de piersici poate fi pastrat, la borcane, si pentru iarna. Se poate prepara compotul de piersici ca mai sus si pune fierbinte in borcane sau, mai bine, se va prepara direct in borcane si va fierbe la bain-marie:
1. Se fierbe apa cu zaharul, 2-3 minute, si se raceste (sa fie fierbinte dar nu clocotita). Se pune mai putina apa decat pentru compotul pe care il consumam proaspat vara; se pregateste un compot mai concentrat iar iarna ii putem adauga un pic de apa fiarta, daca nu cumva vrem sa utilizam din piersici pentru alta prajitura.
2. Piersicile se prepara in mod similar: se spala, se curata de samburi, eventual de coaja. Se aranjeaza piersicile, taiate in sferturi, in borcane.
3. optional: se desface in siropul de compot 1 pastila de aspirina;
4. Se adauga siropul in borcane, peste piersici. Se leaga borcanele de compot cu celofan umezit si se pun la fiert la bain-marie. Cand apa incepe sa clocoteasca se da focul mic si se lasa sa fiarba inca 30 de minute. Se stinge focul insa tinem borcanele de compot in apa, pana cand aceasta s-a racit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu