-200 g zahar
-1 - 2 l apa (pentru compot care se consuma vara) sau 150 - 200 ml apa pentru conserva de compot
-optional: scortisoara
Mod de preparare
Compotul de prune poate fi pregatit pentru vara, pentru a fi consumat proaspat, sau poate fi o modalitate de a conserva fructele pentru iarna.
Compotul care se va consuma proaspat se prepara in felul urmator: se pune apa la fiert cu zaharul si, optional, o bucatica de coaja de scortisoara, care se va scoate din compot dupa 5 minute. Se pun prunele spalate, curatate de samburi si rupte in 2 si se fierb.
Cand preparam compotul de prune pentru iarna dorim sa conservam cat mai multe fructe; preparam compotul mult mai concentrat, si il facem si mai dulce pentru a se pastra bine. Pentru fiecare kg de prune se pune la fiert 200 ml apa si 200 g zahar. Prunele se curata de samburi si se pun pe rand in siropul de apa cu zahar care fierbe. Se lasa sa fiarba 1 minut apoi se scot cu lingura de spuma si se pu fierbinti in borcane. Dupa ce au fost oparite astfel toate prunele se toarna sucul peste prune in borcane. Se leaga borcanele si se fierb la bain-marie 40 minute. Se lasa borcanele cu compot in apa pana cand aceasta se raceste.
-1 - 2 l apa (pentru compot care se consuma vara) sau 150 - 200 ml apa pentru conserva de compot
-optional: scortisoara
Mod de preparare
Compotul de prune poate fi pregatit pentru vara, pentru a fi consumat proaspat, sau poate fi o modalitate de a conserva fructele pentru iarna.
Compotul care se va consuma proaspat se prepara in felul urmator: se pune apa la fiert cu zaharul si, optional, o bucatica de coaja de scortisoara, care se va scoate din compot dupa 5 minute. Se pun prunele spalate, curatate de samburi si rupte in 2 si se fierb.
Cand preparam compotul de prune pentru iarna dorim sa conservam cat mai multe fructe; preparam compotul mult mai concentrat, si il facem si mai dulce pentru a se pastra bine. Pentru fiecare kg de prune se pune la fiert 200 ml apa si 200 g zahar. Prunele se curata de samburi si se pun pe rand in siropul de apa cu zahar care fierbe. Se lasa sa fiarba 1 minut apoi se scot cu lingura de spuma si se pu fierbinti in borcane. Dupa ce au fost oparite astfel toate prunele se toarna sucul peste prune in borcane. Se leaga borcanele si se fierb la bain-marie 40 minute. Se lasa borcanele cu compot in apa pana cand aceasta se raceste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu