Gatitul prin absorbtie
Metoda prin absorbtie este modul cel mai simplu de a gati orezul, iar bobul de orez va ramane intreg, pufos si nu se va lipi. In timp ce o parte din vitaminele si sarurile minerale continute de orez se pierd in mod normal in apa de fierbere, prin aceasta metoda se pastreaza toate avantajele nutritionale ale orezului.
Orezul se toarna direct in apa respectand proportiile: o parte orez si doua parti apa, la care se poate adauga sare dupa gust. Se fierb la foc mic sau foarte mic, iar in momentul in care apa a fost absorbita complet, orezul este gata. Pentru orezul cu bob lung, timpul de fierbere este de numai 20 de minute, iar pentru orezul Basmati de doar 10 minute. Iar rezultatul - un orez perfect gatit de fiecare data.
Gatitul prin fierbere
Metoda de fierbere in apa in exces este frecvent folosita, insa nu garanteaza rezultate atat de bune precum gatitul prin absorbtie. Se pune la fiert apa in exces, se adauga orezul si se lasa la fiert cu putina sare. Cand orezul este gata (timpii de gatire depind de tipul de orez folosit), se scurge apa si se serveste.
Orezul ambalat in saculeti de fierbere este atat de usor de preparat - se pun saculetii in apa in clocot, se lasa 10-20 minute (in functie de tipul de orez) si gata! Orezul va fi perfect de fiecare data.
Gatitul in aburi
Aceasta metoda este preponderent folosita in tarile cu un consum mare de orez ale continentului asiatic. Ideal pentru gatirea oricarui tip de orez (cu bob lung, aromat sau cu bob scurt), gatitul in aburi ii pastreaza acestuia savoarea si proprietatile nutritive. Aparatele de gatit in aburi sunt adesea folosite pentru a prepara orezul dupa aceasta metoda.
Gatitul pilafului
Metoda foarte raspandita in bucataria romaneasca, se foloseste in principal pentru a gati orezul cu bob mediu. Boabele de orez si ceapa taiata marunt se prajesc in putin ulei cu pana devin translucide, apoi se adauga doua masuri de apa la o masura de orez. Se lasa la fiert pana la absorbtia completa. Se pot adauga legume, carne si condimente pentru un plus de savoare.
Gatitul indian
Secretul acestei retete indiene este de a condimenta apa pentru gatitul orezului cu: sofran, anason, cardamom si canel, pentru a da culoarea portocalie specifica si un gust mai exotic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu