Ingrediente:
Branza se farama sau se trece prin sita de malai, se amesteca bine cu smantana, ouale, zaharul, razatura de lamaie, sarea si grisul. Puteti intrebuinta la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai sareaza umplutura.
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini.
Imparte coca in opt bucati egale, rotunjeste-le pe fiecare, unge-le cu ulei si se acopera-le cu o cratita sau lighean incalzit. Apoi lasa-le sa se odihneasca coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa.
Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt.
La urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei.
Placinta trebuie sa se coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.
Cand scoti placinta din cuptor pune-o incet pe masa, fara a o tranti si dupa 10-20 minute se taie in bucati.
Ca umplutura se poate folosi : carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde condimentata.
- pentru coca: 600 gr faina, 100 gr ulei, 2 oua, 1 lingura otet, 1/2 lingurita sare, 200 gr c, 200 g margarina sau unt.
- pentru umplutura: 500-600 g branza de vaca bine scursa, 3-4 oua, 100-150 g zahar, 150 g smantana, 40 g gris, lamîie rasă, sare.
sursa foto : www.info-delta.ro ... multumim !
Cum se face placinta dobrogeana cu branza:Branza se farama sau se trece prin sita de malai, se amesteca bine cu smantana, ouale, zaharul, razatura de lamaie, sarea si grisul. Puteti intrebuinta la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai sareaza umplutura.
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini.
Imparte coca in opt bucati egale, rotunjeste-le pe fiecare, unge-le cu ulei si se acopera-le cu o cratita sau lighean incalzit. Apoi lasa-le sa se odihneasca coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa.
Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt.
La urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei.
Placinta trebuie sa se coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.
Cand scoti placinta din cuptor pune-o incet pe masa, fara a o tranti si dupa 10-20 minute se taie in bucati.
Ca umplutura se poate folosi : carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde condimentata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu