Tataneasa

Despre Tataneasa :
Tataneasa este o planta perena, si are un rizom scurt si gros si ramificat, din care pornesc radacini carnoase, lungi pana la 30 cm si groase de 1-2,5 cm, acoperite cu scoarta neagra. La interior are culoarea alba. Tulpina este dreapta, inalta , muchiata la baza, cu muchii aripate la partea superioara, acoperite cu peri aspri, usor indreptati in sus. Frunzele sunt paroase si aspre, cu nervura principala alba, celelalte nervuri avand un aspect de retea. Frunzele se prelungesc pe tulpina, dandu-i un aspect aripat. Florile au o culoare violacee, fiind asezate la varful tulpinii, de forma unui tub terminat cu 5 dinti curbati in exterior. Infloreste incepand din luna mai pana in august. Creste pe marginea paraielor, prin pajisti umede, zavoaie si lunci.

Recoltarea tatanesei :
Toamna dupa incetarea vegetatiei sau primavara devreme, se recolteaza rizomul cu radacinile,
Mod de uscare al tatanesei :
Radacinile de tataneasa se usuca in straturi subtiri cat mai repede posibil. Este de preferat ca uscarea sa se faca pe cale artificiala la o temperatura de cca. 40-50 grade C. Din 3-4 kg radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Acţiune farmacodinamică si utilizări terapeutice ale tatanesei :
Această specie a fost mult utilizată în trecut ca hemostatic în special în tratamentul plăgilor şi fracturilor, ca astringent-antidiareic, antidizenteric. in medicina populară, în afecţiuni respiratorii şi stomacale.
Cercetările efectuate cu alantoină extrasă din aceasta specie şi din alte specii medicinale au demonstrat acţiunea antiinflamatoare a acestei substanţe. Totodata, s-a evidentiat şi acţiunea cicatrizantă a extractelor obţinute din Symphytum officinale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu