Sarmale in frunze de gulii

Ingrediente :
0,750 kg carne (porc, vacă, miel), 2-3 linguri de orez, o ceapă mare, 2 linguri ulei, 1 ou, 2 linguri rerdeaţă tocată, 1 lingură făină, sare, piper, 1 pahar smantană (iaurt), facultativ, frunze de gulii tinere.

Cu se fac Sarmalele în frunze de gulii :
Carnea se trece de două ori prin maşina de tocat, împreună cu ceapa mărunt tocată şi înăbuşită în puţin ulei, apoi se adaugă orezul, spălat, zvântat şi puţin călit în ulei, oul şi verdeaţa tocată; se potriveşte la gust de sare şi piper şi se amestecă bine.
Frunzele proaspete de gulii se spală bine, se opăresc uşor cu. apă clocotită şi se scurg. Se fac sarmale cu grijă, să fie bine învelite, ca să nu se desfacă la fiert.
Într-o cratiţă potrivită se aşază la fund un strat de frunze de gulii tăiate ca tăiţeii, apoi se aşază un rând de sarmale, în continuare se alternează straturi de frunze tăiate cu straturi de sarmale pînă la epuizarea lor, ultimul strat fiind de frunze tăiate. În cratiţă se toarnă apă cu puţină sare; se pun la fiert, la foc domol, sub capac.
Separat, se înfierbântă o lingură de ulei, se adaugă făina, se amestecă până se îngălbeneşte, se stinge şi apoi se subţiază cu zeamă în care fierb sarmalele. Cînd sarmalele sînt fierte, sosul se toarnă în cratiţă şi se lasă să mai fiarbă cîteva minute.
Mîncarea se poate acri cu borş, care se clocoteşte separat, în prealabil, cu aguridă, cu zeamă de prune verzi, cu zeamă de lămîie, măcriş etc.
Se poate servi şi neacrită, cu smântână acrişoară sau iaurt.
reteta-culinara.blogspot.com (c) Toate drepturile rezervate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu