Infectii umane produse de virusul gripal de origine porcina au fost inregistrate ocazional incepand cu anul 1950. Epidemia din acest an, semnalata in Mexic si SUA, sugereaza transmiterea interumana sau prin contact foarte apropiat cu porcul bolnav, concretizata de aparitia unui numar mare de imbolnaviri la om.
Virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul carnii sau produselor preparate termic din carne de por (la minimum 70 grade).
Simptomele gripei umane de origine porcina sunt similare cu simptomele gripei sezoniere:
- febră (37,80C) cu debut brusc;
- simptome respiratorii, tuse şi/sau rinoree;
- cefalee;
- dureri musculare;
- frison;
- oboseală;
- diaree sau/şi vomă, simptome care nu sunt tipice gripei sezoniere, dar au fost înregistrate la unele cazuri recente de gripă porcină.
Pana in prezent nu exista vaccin care sa protejeze oamenii impotriva acestei infectii respiratorii. Vaccinul gripal sezonier nu ofera protectie contra gripei porcine la oameni.
Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt sensibile la medicatia antivirală.
Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt sensibile la medicatia antivirală.
PRINCIPALA METODA DE LUPTĂ IMPOTRIVA UNEI PANDEMII DE GRIPĂ ESTE PREVENIREA RASPANDIRII BOLII PRIN IZOLAREA CAT MAI PRECOCE A CAZURILOR!!!
Recomandari generale: - Evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave;
- Mentinerea regulilor de igienă individuala: spalarea frecventa a mainilor, folosirea batistei personale in caz de stranut si tusit, care se arunca dupa folosire în locuri special amenajate;
- Evitarea aglomeratiilor;
- Aerisirea frecventa a incaperilor si locurilor de munca;
- In cazul in care ati avut contact cu persoane care s-au întors de cel mult 7 zile din tari unde s-au semnalat cazuri de gripa porcina (ex. Marea Britanie, Spania, Germania, SUA, Mexic sau altele) si aveti semne de boala, se impune prezentarea in cel mai scurt timp la medicul specialist boli infectioase, reducand folosirea mijloacelor de transport in comun (metrou, tramvai, etc.) si evitand automedicatia;
- Daca aveti semne de boala respiratorie obisnuita : stare subfebrilă (37.5-38.5 grade, cu instalare lenta, dureri de cap, nas infundat, dureri in gat etc.) va prezentati la medicul de familie/unitate.
- Anuntarea imediata a medicului de familie/unitate.
- Va recomandam urmarirea mijloacelor de informare (ziare, televiziuni) cu privire la evoluţia acestei situatii si respectarea sfaturilor specialistilor.
sursa : isuilfov.ro
alt articol despre gripa porcina...mai lasatio ma...altfel ajungeti toti ca astahttp://1.bp.blogspot.com/_1EtD0sc0V58/SvNKSd9erPI/AAAAAAAABOY/11mkEG_Dij0/s1600-h/vaccin_porcin.jpg
RăspundețiȘtergereTot ce e posibil ... multumesc pt.comentariu !
RăspundețiȘtergere