Ingrediente :
1 kg zahar
600 g gutui, taiate sau rase
1/2 l apa
500 ml zeama de lamiie sau 100 g glucoza
vanilie
Mod de preparare :
Gutuile bine coapte, galbene, se sterg de puful de pe ele, se curata de coaja si se taie in forma de chibrit sau se rad prin razatoarea cu gauri mari, pana la partea tare si pietroasa care formeaza casa semintelor;
Dupa ce s-au cantarit, se pun imediat in siropul fierbinte unde isi vor recapata culoarea;
Zaharul, apa zeama de lamaie sau glucoza si batonul de vanilie se amesteca pe foc, pana cand se topeste zaharul si se adauga imediat gutuile care trebuie sa fiarba mai mult, pana cand se inmoaie;
Se fierbe si se leaga ca si dulceata de struguri si se continua la fel, ca pentru orice alta dulceata;
Cand au aspect lucios si plutesc in tot siropul, cratita se ia imediat de pe foc, altfel gutuile se inchid imediat la culoare.
Atentie mare la prepararea gutuilor pentru ca se oxideaza repede in timp ce se lucreaza si nu trebuie tinute in apa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu