Topping pizza:
mozzarella, frunze busuioc
Aluat pufos :
Aluat pufos :
300 gr faina, 30 gr unt, 150 ml lapte caldut, 25 gr drojdie, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita zahar
Aluat subtire, crocant :
Aluat subtire, crocant :
200 gr faina, 125 ml apa calda, 1 lingura ulei masline, 20gr drojdie, 1/3 lingurita sare, 1 lingurita zahar
Sos de rosii pentru pizza:
-1 cutie de rosii in suc de rosii sau 600 g rosii proaspete,
Sos de rosii pentru pizza:
-1 cutie de rosii in suc de rosii sau 600 g rosii proaspete,
-50 ml ulei de masline, busuioc proaspat
-1-2 catei usturoi,
-1-2 catei usturoi,
-sare, piper, optional
-1 -2 frunze de telina
Modul de preparare pizza margherita:
Preparare aluat pufos :
Modul de preparare pizza margherita:
Preparare aluat pufos :
Freaca drojdia cu zaharul, adauga 100 ml lapte caldut, 120 gr faina, amesteca-le si lasa-le15 minute la loc cald sa creasca, acoperit cu un prosop curat. Adauga apoi restul de lapte, oul, untul topit, faina si framanta 5 minute. Apoi se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, intr-un lighenas presarat cu faina si acoperit cu un prosop curat. Se ia din lighean, se pune pe masa presarata cu faina, se framanta putin pentru a nu avea bule de aer si se intinde cu sucitorul intr-un strat subtire, care se aseaza in tava de pizza, unsa in prealabil cu unt. Pizza cu aluat pufos se coace mai lent, si se tine mai mult timp in cuptor, dar este mai usor de preparat in cuptorul aragazului.
Preparare aluat crocant :
Intinde faina pe masa de lucru, dupa care fa o adancitura in mijlocul gramezii de faina. In aceasta adancitura se freaca drojdia cu zaharul; se lasa 5 minute sa inceapa sa fermenteze, se adauga apa calduta si uleiul. Cu o furculita se inglobeaza treptat faina de pe margine, cu miscari circulare. Cand devine suficient de gros aluatul, se inglobeaza restul de faina, amestecand si framantand cu mainile. Se framanta 5 minute, se lasa apoi aluatul de pizza la crescut, intr-un lighenas presarat cu faina si acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul. Il luam din lighenas si il framantam 1 -2 minute pentru a nu avea bule mari de aer in coca, il intindem cu sucitorul pe masa presarata cu faina, intr-un strat de 2-4 mm grosime, si avem pregatit aluatul crocant de pizza. Se unge tava cu ulei de masline si se pune blatul de pizza in ea. Aluatul subtire pentru pizza se coace mai repede dar in acelasi timp necesita precautii speciale pentru a iesi bine, fiind de regula folosit in cuptoare speciale pentru pizza. Poate fi preparat si in casa daca punem sub tava de pizza o placa groasa de piatra, care sa se incinga in cuptor 1 ora inainte de a pune pizza pe ea.
Preparare sos de rosii pentru pizza: Punem o tigaie pe foc, cu 5 linguri de ulei de masline. Se adauga usturoiul tocat, se caleste 1 minut; se pun busuiocul si frunzele de telina, apoi rosiile din cutie sau rosii proaspete, taiate in rondele sau cubulete. Se da focul mare, se pune sare; amestecam cu o lingura de lemn si incercam sa sfaramam rosiile. Dupa 10 minute se ia de pe foc si se trece amestecul printr-o sita; cojile de rosii si frunzele de busoioc se arunca. Punem sosul de rosii pe foc, intr-o cratita, si lasam sa fiarba inca 10 minute, pentru a fi mai concentrat. Putem pune si 1 lingura de bulion. Cand este aproape gata se gusta sosul de pizza de sare si se condimenteaza cu piper rasnit.
Pizza Margherita: se unge blatul de pizza cu sos de rosii, se pune mozzarella si frunze de busuioc, se da la cuptor 10 - 35 minute, in functie de blatul folosit si de tipul cuptorului.
Preparare aluat crocant :
Intinde faina pe masa de lucru, dupa care fa o adancitura in mijlocul gramezii de faina. In aceasta adancitura se freaca drojdia cu zaharul; se lasa 5 minute sa inceapa sa fermenteze, se adauga apa calduta si uleiul. Cu o furculita se inglobeaza treptat faina de pe margine, cu miscari circulare. Cand devine suficient de gros aluatul, se inglobeaza restul de faina, amestecand si framantand cu mainile. Se framanta 5 minute, se lasa apoi aluatul de pizza la crescut, intr-un lighenas presarat cu faina si acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul. Il luam din lighenas si il framantam 1 -2 minute pentru a nu avea bule mari de aer in coca, il intindem cu sucitorul pe masa presarata cu faina, intr-un strat de 2-4 mm grosime, si avem pregatit aluatul crocant de pizza. Se unge tava cu ulei de masline si se pune blatul de pizza in ea. Aluatul subtire pentru pizza se coace mai repede dar in acelasi timp necesita precautii speciale pentru a iesi bine, fiind de regula folosit in cuptoare speciale pentru pizza. Poate fi preparat si in casa daca punem sub tava de pizza o placa groasa de piatra, care sa se incinga in cuptor 1 ora inainte de a pune pizza pe ea.
Preparare sos de rosii pentru pizza: Punem o tigaie pe foc, cu 5 linguri de ulei de masline. Se adauga usturoiul tocat, se caleste 1 minut; se pun busuiocul si frunzele de telina, apoi rosiile din cutie sau rosii proaspete, taiate in rondele sau cubulete. Se da focul mare, se pune sare; amestecam cu o lingura de lemn si incercam sa sfaramam rosiile. Dupa 10 minute se ia de pe foc si se trece amestecul printr-o sita; cojile de rosii si frunzele de busoioc se arunca. Punem sosul de rosii pe foc, intr-o cratita, si lasam sa fiarba inca 10 minute, pentru a fi mai concentrat. Putem pune si 1 lingura de bulion. Cand este aproape gata se gusta sosul de pizza de sare si se condimenteaza cu piper rasnit.
Pizza Margherita: se unge blatul de pizza cu sos de rosii, se pune mozzarella si frunze de busuioc, se da la cuptor 10 - 35 minute, in functie de blatul folosit si de tipul cuptorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu