Pizza

Pizza este o specialitate culinare care işi are originea în frumoasa Italie. Ca multe alte lucruri minunate, pizza nu este complicata ca şi fel de mâncare; este o lipie de pâine plată, în general rotundă, acoperită cu sos de roşii şi brânză, plus o gama variată de topping-uri opţionale, preparată la cuptor.

Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă "pâine plată". Din secolul XIV capătă sensul de "pâine plată acoperită cu brânză" în limba italiană. Omul care se pricepe la prepararea pizzei se numeşte "pizzaiolo", iar un restaurant care serveşte pizza se numeşte "pizzerie" (it. pizzeria).
Istoric-ul pizzei
Originea piyyei se află în Italia, dar astăzi se găseşte oriunde în lume,şi este una dintre cele mai populare feluri de mâncare.

Istoria pizzei a începe o dată cu aducerea roşiilor în Europa din America, în secolul XVI. La început însă se bănuia că sunt otrăvitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. În secolul XVIII săracii din Napoli obişnuiau să pună sos de roşii peste pâinea lor plată. Aşa s-a născut pizza. În timp a câştigat popularitate şi turiştii veneau special în zonele sărace din Napoli pentru a gusta diversele reţete de pizza.

Prima pizzerie, "Antica Pizzeria Port’Alba", s-a deschis la Napoli pe la 1830 şi este funcţionează şi astăzi. Alexandre Dumas relatează că în anii aceştia pizza este mâncarea de bază în Napoli şi că are ingrediente variate, cum ar fi brânză, roşii, ulei şi anşoa. O altă pizzerie faimoasă este "Da Michele" deschisă în 1870, unde mulţi consideră că ar face cele mai gustoase Pizza Marinara şi Pizza Margherita. Marinara este prima reţetă de pizza. Margherita a fost prima pe care s-a pus brânză. Este atribuită lui Raffaele Esposito, care lucra la pizzeria "Pietro... e basta così" , care mai există şi astăzi, sub numele de "Pizzeria Brandi". În Roma cea mai cunoscută pizzerie este "Da Baffetto".

Astăzi piaţa Romei este dominată de pizzeriile care se ocupă cu livratul la domiciliu, cum ar fi: Domino's Pizza, Little Caesar's, Pizza LaPapi, Papa John's Pizza, Giordano's Pizza, Pizza Ranch, Godfather's Pizza şi mai ales Pizza Hut.

Feluri de pizza Italiene :
* Pizza din Napoli (Pizza Napoletana):
o Pizza Marinara (cu roşii, usturoi, oregano şi ulei)
o Pizza Margherita (cu roşii, mozzarella feliată, busuioc şi ulei)
o Pizza Margherita Extra (Pizza Margherita cu Mozzarella di Bufala Campana)
* Pizza din Lazio:
o Pizza Rustica
o Pizza a Taglio
* Pizza Romana (cu roşii, mozzarella, anşoa, oregano şi ulei)
* Pizza Viennese (cu roşii, mozzarella, cârnaţi nemţeşti, oregano şi ulei)
* Pizza cu şuncă şi ciuperci (cu roşii, mozzarella, şuncă şi ciuperci)
* Pizza Capricciosa (cu roşii, mozzarella, ciuperci, anghinare, şuncă, măsline şi ulei)
* Pizza Quattro Stagioni - "Patru Anotimpuri" (aceleaşi ingrediente ca la Capricciosa, dar neamestecate)
* Pizza Quattro Formaggi - "Patru brânzeturi" (cu patru feluri de brânză: mozzarella şi trei dintre următoarele patru: stracchino, fontina, gorgonzola şi ricotta)
* Pizza Siciliana
* Pizza Bianca - fără sos de roşii
* Pizza Calzone sau Ripieno este o pizza în formă de semilună umplută cu ricotta, salami şi mozzarella

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu