Zacusca de vinete cu gogosari si ardei

Ingrediente pentru zacusca de vinete cu gogosari si ardei

Atentie ! Pentru a face mai multa zacusca nu este nevoie decat sa mariti proportional cantitatile ingredientelor si bineinteles mai multa rabdare...Spor!

* 5 kg de vinete de marime medie
* 4 kg de gogosari rosii
* 4 kg de ardei capia
* ½ kg morcov
* 1,5 kg ceapa
* 1 litru de ulei
* 1 litru de suc de rosii
* Cateva foi de dafin
* Sare dupa gust.


Cum se prepara zacusca de vinete cu gogosari si ardei
* Vinetele se coc la plita, iar ardeii si gogosarii se baga in cuptor si se coc in tava. (eu de obicei ii coc tot pe plita sau pe tava in curte)
* Legumele se intorc din cand in cand, pe toate partile, pentru a se coace cat mai bine.
* Cand ardeii si gogosarii sunt gata, se presoara cu putina sare si apoi se curata de coaja, codite si cotoare.
* Vinetele se lasa la scurs cel putin o ora si apoi se curata de coaja si codite.
* Toate legumele se dau apoi pe masina de tocat carne.(este minunata o masina din aceea electrica...va scuteste de o gramada de munca)
* Se toaca marunt ceapa, morvocul se curata si se da pe razatoarea mare, dupa care se calesc impreuna in jumatate de litru de ulei. Dupa 5 minute (cand ceapa devine transparenta), se adauga restul de ulei, sucul de rosii si legumele tocate.
* Se adauga frunzele de dafin si boiaua si se lasa la foc mic, timp de aproximativ 4 ore (timp in care se amesteca continuu pentru a nu se prinde/afuma), pana cand uleiul se ridica la suprafata.
* La final se adauga sare dupa gust. Tot la final puteti adauga si conservant....ajuta la mentinerea zacustei pe o perioada mai mare.
* Borcanele se sterilizeaza in cuptor.
* Zacusca nu se lasa la racit, ci se pune fierbinte in borcanele incinse, cu ajutorul unui ibric de cafea.
* Borcanele se invelesc apoi in paturi si se lasa o zi, dupa care se depoziteaza intr-o camera uscata, cu o temperatura constanta.

Se serveste:

* Zacusca de vinete se serveste rece, intinsa pe paine.

12 comentarii:

  1. iami-iami este foooooooooarte buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuun

    RăspundețiȘtergere
  2. prezentarea in ceaunul acela este oribil,arata ca in epoca de piatra,nimic apetisant ,nu asi gusta asa ceva ,oribil ,prezentarea lasa de dorit,ar trebui sa va ginditi cind puneti asa ceva in foto in anul 2012,nu se poate asa ceva....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunica-ta o facea mai apetisanta in cazan de acelasi fel?
      Si se scrie corect "nu AS gusta", nu "nu asi gusta".
      Daca nu esti in stare sa scrii corect, esti in stare sa faci critica?!

      Ștergere
    2. ORIBIL SAU ORIBILA ESTI TU-nici nu stii sa scrii.,sa mananci stii?

      Ștergere
    3. Ne-am modernizat!!! Nu ne mai place mancarea de la bunica?? sau bunica ta o facea cu thermomix??? De cand ma stiu eu zacusca se face in tuci la foc mic dupa care vine prezentarea!!! Traiasca plita, traiasca tuciul, traiasca vatra!!! Arata genial!!!

      Ștergere
  3. este deliceasa,trebuie sa ancercati

    RăspundețiȘtergere
  4. asa se fac ceaunele la foc cu lemne ,e ff gustoasa mincarea ,chiar daca pare inegrit de la focATI UITAT CUM VA CRESCUT PARINTII si erau si mai sanatosi ca noi

    RăspundețiȘtergere
  5. Este ff.buuuuuuuuuua,asa facea si bunicii nostri si traiau 100 de ani,simandicosi astea mor de cancer.

    RăspundețiȘtergere
  6. nicoleta popa iulie 2013
    am sa incerc reteta dv va promit nuoua ne place foarte mult zacusca

    RăspundețiȘtergere
  7. da....din pacate copilasii nostri nu stiu ce buna este mancarea la ceaun...si ce ecologica,ei nu constientizeaza ca lucrurile frumos impachetate pot ascunde un ADEVARAT MONSTRU pentru sanatate....Domnul ANONIM sa urmareasa statisticile cu C....R si sa vada cauza acestei maladii cumplite.Felicitari celor ce mai pot gati asa!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. bunica 11 aug 2014 targoviste '.e o reteta f f f buna si usoara ;si eu o fac tot in tuci , desi stau la bloc .

    RăspundețiȘtergere