Ciorba de varza murata cu ciolan afumat

Ingrediente :
1 ciolan de porc afumat; 1,25 kg varza murata; 3 cepe; 2 linguri ulei; 1,5 linguri faina, 2 morcovi, 2 fire de praz (partea alba), 0,5 telina, sare si piper.
Cum se face ciorba de varza murata cu ciolan afumat
Ciolanul curatat se pune la fiert in apa rece; cand este fiert pe jumatate, se gusta zeama sa nu fie prea sarata (la nevoie se scoate o parte din zeama care se poate folosi pentru o alta ciorba, de ex. fasole uscata, cartofi, etc).
Zeama scoasa se inlocuieste cu apa fierbinte, apoi se adauga varza murata si desarata, taiata ca taiteii, si bine scursa.
Ciorba se fierbe la foc mic, cca.1 ora.
Separat se inabusa ceapa tocata in putin ulei, se presara cu faina, se amesteca pe foc mic pana incepe sa se ingalbeneasca, apoi se stinge cu zeama calda sau cu apa si se toarna in oala, odata cu zarzavatul curatat, ras pe razatoarea mare sau taiat marunt, si prazul taiat marunt; se potriveste de sare (la nevoie se mai adauga din zeama sarata scoasa) si de piper. Se mai poate acri cu zeama de varza clocotita separat.
Ciolanul se scoate din zeama, se desprinde carnea de pe oase, se taie bucati si se serveste in ciorba. Ciorba se poate prepara si cu varza dulce; in acest caz, varza taiata fasii se adauga dupa ce ciolanul a fiert mai bine de jumatate si la 15 min dupa ce s-a adaugat zarzavatul, se acreste cu zeama de varza, cu bulion de rosii, etc.

Un comentariu: