Dieta pentru obezitate 1.200 calorii in 5 mese/zi

I. PRINCIPII GENERALE IN REGIMUL ALIMENTAR PENTRU OBEZITATE

1. Serviti obligatoriu alimentele permise in 5 mese (3 mese principale si 2 gustari intermediare).
2. Respectati intocmai cantitatile de alimente indicate.
3. Nu mancati nimic intre mesele prescrise.
4. Consumati de 2 ori pe saptamana carne de peste.
5. Nu depasiti 2 galbenusuri pe saptamana, de preferat fierte tari.
6. Nu ingrosati supele sau ciorbele cu orez, gris, paste fainoase sau cartofi.
7. Folositi la gatit si la asezonarea salatelor numai ulei de floarea soarelui, porumb soia sau de masline.
8. Nu preparati sosuri cu unt, faina sau smantana.
9. Indulciti ceaiul, cafeaua, compotul, limonada numai cu zaharina sau alte edulcolorante.
Nu folositi zaharul!
10. Reduceti consumul de sare la 5 gr pe zi (1 lingurita rasa).
11. Nu consumati alcool.
12. Faceti cate o plimbare dupa mesele principale.

II. ALIMENTE PERMISE

- 100 gr carne slaba: pasare fara pielita (pui, gaina, curcan), vita (vaca, vitel), vanat (iepure, caprioara), peste slab (salau, stiuca, stavrid, cod, pastrav, platica)
- 10 gr branza de vaci, slaba, cas, urda sau 4 albusuri de ou fierte tari
- 250 ml lapte: dulce de vaca grasime 1,8%, lapte batut; iaurt
- 75 gr paine (graham, intermediara, neagra) sau 200 gr mamaliguta pripita
- 450 gr legume cu 5% glucide: fasole verde, praz, gulii, varza, conopida, dovlecel, spanac, rosii, castraveti, salata verde, ardei, ridichi, vinete, andive, ciuperci, bame, sparanghel, urzici, stevie, loboda, untisor, papadie.
- 100 gr legume cu 10% glucide: ceapa, morcov, telina, radacina patrunjel, sfecla rosie.
- 100 gr legume cu 20% glucide cantarite fierte: cartofi, fasole uscata, boabe, mazare boabe sau 100 gr orez, gris, paste fainoase cantarite, fierte.
- 300 gr fructe cu 10% glucide: mere cretesti, mere domnesti, pere, portocale, mandarine, gutui, capsuni, visine, cirese de mai, zmeura, afine coacaze, piersici sau 600 gr pepene rosu/ galben sau 500 gr grapefruit.
- 20 gr unt cu 65% lipide
- 25 ml ulei
- condimente aromate: patrunjel, marar, leustean, tarhon, dafin, cimbru, scortisoara, vanilie
- lichide: apa minerala, ceai medicinal, cafea indulcita cu zaharina, suc proaspat de fructe permise, suc prospat de legume permise, Coca-Cola light, Pepsi Max.

III. MODEL DE REPARTITIE PE MESE A ALIMENTELOR PERMISE

Micul dejun 7:00 - 7:30
- 1 cana ceai indulcit cu zaharina ± lamaie
- 50 gr paine
- 10 gr unt
- 50 gr branza de vaci sau 2 albusuri de ou fierte tari
- 50 gr legume cu 5% glucide
Gustare ora 10:00 - 10:30
- 250 gr paine
- 250 ml lapte
Masa de pranz 13:00 - 13:30
- mancare din 100 gr legume cu 20%glucide sau 100 gr orez, gris, paste fainoase + 10 ml ulei + verdeata + 50 gr legume cu 5% glucide
- 100 gr carne rasol sau gratar
- 150 gr salata de legume cu 5% glucide + 5 ml ulei + verdeata + suc de lamaie
- 100 gr fructe cu 10% glucide
Gustare ora 16:00 - 16:30
- compot din 200 gr fructe cu 10% glucide indulcit cu zaharina
Masa de seara 19:00 - 19:30
- salata de legume cu 5% glucide (200 gr) si legume cu 10% glucide (50 gr) + 10 ml ulei + verdeata + suc de lamaie
- 50 gr branza de vaci sau 2 albusuri de ou fierte tari
- 10 gr unt

IV. ALIMENTE INTERZISE

- carne grasa (porc, oaie, miel, gasca, rata)
- mezeluri grase: salamuri, carnati
- organe: creier, ficat, rinichi, limba de porc
- costita, kaiser, piept ardelenesc, sunca taraneasca, jambon
- peste gras: morun, nisetru, crap mare, somn, scrumbii
- icre
- conserve de carne, peste, pate de ficat
- lapte integral, condensat, praf
- branzeturi fermentate: telemea (oaie, capra, bivolita), cascaval, branza topita, branza de burduf, schwaitzer
- mai mult de 2 galbenusuri pe saptamana
- seu, untura, slanina, grasime de pasare
- supe, cirobe grase sau drese cu smantana
- cartofi prajiti, salate asezonate cu maioneza
- maioneze
- sosuri cu unt sau smantana
- smantana
- frisca
- muraturi
- condimente iuti: piper, mustar, ardei
- creme pe baza de unt/smantana
- fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale, arahide, nuca de cocos, masline
- fructe dulci: prune, struguri, pere pergamute, banane, curmale, smochine, stafide, poame
- zahar si produse zaharoase: bomboane, ciocolata, gem, dulceata, marmelada, miere, rahat, halva, nuga, serbet
- produse de cofetarie si patiserie: tort, parjituri, fursecuri, piscoturi, chec, cozonac, pateuri, placinte, gogosi, budinci
- alcool

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu