Purcel de lapte fript la cuptor

Ingrediente :
1 purcel de lapte, sare, 3 -4 linguri untură, 3 linguri ulei, 3 linguri rom.

Cum se prepara purcelul de lapte la cuptor :
Purcelul în junghiat se presară imediat cu un strat subţire de colofoniu pisat, se toarnă deasupra apă fierbinte, se inmoaie bine pe toate părţile, apoi se curăţă de păr, se şterge, se pîrleşte la flacără de spirt, apoi se freacă bine cu mălai şi se clăteşte, întîi cu apă călduţă, apoi in 2-3 ape reci. Se face o tăietură lungă pe abdomen, se scot intestinele şi se pun de o parte mărunta¬iele, avînd grijă să nu se spargă vezica biliară. Purcelul se spală bine pe dinăuntru, se scurge, se şterge cu un ştergar curat, apoi se indoaie picioarele din genunchi şi se aşază, in această poziţie, cu spinarea in sus. Se desfac maxilarele, se cască botul şi se introduce un măr sau o lămîie. Se poate ţine astfel la rece pînă a doua zi sau se poate prepara in aceeaşi zi. In ambele cazuri, cu 2 ore înainte de a-l pune la fript, se presară cu sare pe dinăuntru şi pe dinafară.

Cînd se pune la fript se unge bine, pe dinăuntru şi pe dinafară, cu un amestec de ulei cu rom, în părţi egale, se învelesc urechile în hîrtie pergament unsă, apoi purcelul se unge bine cu untură sleită şi se aşază într-o tavă de friptură, îngenuncheat, în poziţia descrisă, pe cîteva beţişoare aşezate in tavă sub formă de grătar. Pentru ca abdomenul să-şi păstreze forma bombată şi pentru ca flancurile să nu cadă spre înăuntru, se pot pune in cavitatea abdominală cîteva sticle farmaceutice goale, de mărime potrivită, aşezate transversal, alternînd direcţia gîtului sticlelor.
In tavă se toarnă un păhărel de apă, apoi tava se introduce in cuptorul nu prea încins, la inceput la foc mic. In acest timp purcelul se unge mereu cu amestecul de rom şi ulei pînă se înmoaie carnea.

Dacă apar băşici la nivelul pielii acestea se vor înţepa cu o andrea şi se va reduce focul, apariţia băşicilor fiind semn că focul este prea tare. După ce carnea s-a inmuiat se inteţeşte focul treptat şi purcelul nu se mai unge, ci se lasă să se rumenească şi să se formeze crusta. Timpul total de frigere este de 2,5 -3 ore.

Ideal este să se frigă purcelul in cuptorul de copt piine.
Cînd este gata, purcelul se scoate pe un platou mare, se scot hirtiile de la urechi şi sticlele din interior.
Se serveşte intreg, în poziţia în care s-a fript, sau tăiat bucăţi cu care se reconstituie forma iniţială a purcelului.

reteta-culinara.blogspot.com (c) Toate drepturile rezervate
Atenţie ! Acest articol conţine meta-trackere şi este monitorizat !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu