Purcel de lapte umplut, fript la cuptor

Ingrediente :
1 purcel de lapte şi organele, 3 felii miez de franzelă, 1 păhărel lapte, 3 linguri orez, 3 ouă, 2 cepe, 2 linguri pătrunjel rerde tocat, 25 -30 castane, sare, piper, 2 linguri untură, 100 ml amestec de ulei şi rom în părţi egale.

Purcelul în junghiat se presară imediat cu un strat subţire de colofoniu pisat, se toarnă deasupra apă fierbinte, se inmoaie bine pe toate părţile, apoi se curăţă de păr, se şterge, se pîrleşte la flacără de spirt, apoi se freacă bine cu mălai şi se clăteşte, întîi cu apă călduţă, apoi in 2-3 ape reci. Se face o tăietură lungă pe abdomen, se scot intestinele şi se pun de o parte mărunta¬iele, avînd grijă să nu se spargă vezica biliară. Purcelul se spală bine pe dinăuntru, se scurge, se şterge cu un ştergar curat, apoi se indoaie picioarele din genunchi şi se aşază, in această poziţie, cu spinarea in sus. Se desfac maxilarele, se cască botul şi se introduce un măr sau o lămîie. Se poate ţine astfel la rece pînă a doua zi sau se poate prepara in aceeaşi zi. In ambele cazuri, cu 2 ore înainte de a-l pune la fript, se presară cu sare pe dinăuntru şi pe dinafară.

Umplutura : organele (ficat, rinichi, plămini, inimă) se fierb, apoi se scurg şi se lasă să se răcească; cînd sînt reci se trec prin maşina de tocat impreună cu ceapa tocată şi inăbuşită în puţină untură şi cu miezul de franzelă inmuiat in lapte şi bine stors.
Intre timp se fierbe orezul in zeamă in care au fiert organele, adăugînd sare şi piper. Orezul fiert se adaugă în tocătură împreună cuverdeaţa tocată şi castanele fierte, curăţate şi tocate, după gust. Se incorporează ouăle, se potriveşte la gust de sare şi piper şi se amestecă bine. Cu această umplutură se umple interiorul purcelului, apoi deschiderea se coase.

Cînd se pune la fript se unge bine, pe dinăuntru şi pe dinafară, cu un amestec de ulei cu rom, în părţi egale, se învelesc urechile în hîrtie pergament unsă, apoi purcelul se unge bine cu untură sleită şi se aşază într-o tavă de friptură, îngenuncheat, în poziţia descrisă, pe cîteva beţişoare aşezate in tavă sub formă de grătar. Pentru ca abdomenul să-şi păstreze forma bombată şi pentru ca flancurile să nu cadă spre înăuntru

In tavă se toarnă un păhărel de apă, apoi tava se introduce in cuptorul nu prea încins, la inceput la foc mic. In acest timp purcelul se unge mereu cu amestecul de rom şi ulei pînă se înmoaie carnea.

Dacă apar băşici la nivelul pielii acestea se vor înţepa cu o andrea şi se va reduce focul, apariţia băşicilor fiind semn că focul este prea tare. După ce carnea s-a inmuiat se inteţeşte focul treptat şi purcelul nu se mai unge, ci se lasă să se rumenească şi să se formeze crusta. Timpul total de frigere este de 2,5 -3 ore.

Ideal este să se frigă purcelul in cuptorul de copt piine.
Cînd este gata, purcelul se scoate pe un platou mare, se scot hirtiile de la urechi şi sticlele din interior.
Se serveşte intreg, în poziţia în care s-a fript.

reteta-culinara.blogspot.com (c) Toate drepturile rezervate
Atenţie ! Acest articol conţine meta-trackere şi este monitorizat !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu