Sarmalute cu varză dulce

Ingrediente :
1,5 kg carne (porc şi vacă), 2-3 felii miez de franzelă; 2 verze; 2 cepe, 2 linguri ulei, 2 -3 linguri orez, 2 linguri mărar tocat, sare, piper, roşii (bulion, pastă), o lingură untură, un pahar smântână (facultativ).

Cum se fac sarmalele cu varză dulce
Carnea se trece de două ori prin maşina de tocat, împreună cu miezul de franzelă înmuiat şi stors, apoi se amestecă cu ceapa tocată şi înăbuşită in puţin ulei, cu orezul, verdeaţa tocată, sare şi piper.
Varza se spală se desprind foile de pe cotor, apoi de la fiecare foaie se taie nervura groasă, care imparte frunza in două. Fiecare jumătate de frunză se taie in două; în felul acesta din fiecare frunză mare se obţin 4 bucăţi de frunză, pentru sarmale. Se formează sarmale cît mai mici, cu cantitate potrivită de umplutură, învelindu-le cu grijă să nu se desfacă în timpul fiertului. Restul de varză se taie ca tăiţeii.
Frunzele de varză se opăresc cu borş clocotit. Se formează sarmalele, se aşază în oală intercalînd o cantitate mai mare de roşii tăiate felii, se adaugă puţină apă cu sare, se lasă să fiarbă acoperite circa o oră, apoi se acresc, după gust, cu borş clocotit în prealabil, sau cu aguridă.
Sarmalele se servesc cu mămăliguţă şi smântână (facultativ).
Sarmalele reîncălzite a doua zi sunt mai gustoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu