Sarmalute in foi de varza acră

Ingrediente :
1,5 kg carne (porc şi vacă), 2-3 felii miez de franzelă; 2 verze murate; 3 cepe, 2 linguri ulei, linguri orez, 2-32 linguri mărar tocat, sare, piper, roşii (bulion, pastă), o lingură untură, un pahar smântână (facultativ).
Cum se fac sarmalutele in foi de varza acră
Carnea se trece de două ori prin maşina de tocat, împreună cu miezul de franzelă înmuiat şi stors, apoi se amestecă cu ceapa tocată şi înăbuşită in puţin ulei, cu orezul, verdeaţa tocată, sare şi piper.
Varza murată se spală (dacă este prea acră se ţine in apă), se desprind foile de pe cotor, apoi de la fiecare foaie se taie nervura groasă, care imparte frunza in două. Fiecare jumătate de frunză se taie in două; în felul acesta din fiecare frunză mare se obţin 4 bucăţi de frunză, pentru sarmale. Se formează sarmale cît mai mici, cu cantitate potrivită de umplutură, învelindu-le cu grijă să nu se desfacă în timpul fiertului. Restul de varză se taie ca tăiţeii.
Într-o oală (de preferat de lut sau cu pereţii groşi) se aşază pe fund un strat de varză tăiată apoi, în cercuri concentrice, un strat de sărmăluţe, peste care, facultativ, se aşază un strat de rondele subţiri de roşii. Se continuă astfel până ce s-au aşezat toate sarmalele. Ultimul rînd se acoperă cu varză tocată şi după caz, cu rondele de roşii. Vasul nu se umple până sus fiindcă la inceputul fierberii sarmalele se umflă şi zeama curge pe dinafară.
Se adaugă în oală o lingură de untură şi puţină apă. Vasul se acoperă şi se lasă să fiarbă, la foc foarte mic, 1,5-2 ore, apoi se introduce în cuptor, la foc mic, să scadă zeama sau se lasă să fiarbă în continuare pe plită, la foc foarte mic, cu capacul tras la o parte.
Dacă nu se pun roşii între sarmale, se pune în tocătură puţină pastă de roşii sau bulion; de asemenea, după 1,5 oră de fiert, se adaugă puţin bulion în zeamă. După gust, între sarmale se pot pune felii de piept afumat, de jambon, de slănină, şorici afumat etc.
Sarmalele se servesc cu mămăliguţă şi smântână (facultativ).
Sarmalele reîncălzite a doua zi sunt mai gustoase.
reteta-culinara.blogspot.com (c) Toate drepturile rezervate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu