Ingrediente :
0,600 kg carne (porc, vacă sau miel), 260-300 g frunze de viţă, 2 felii miez de franzelă, 1 ceapă, 3 linguri orez, 2 ling-uri ulei, 2 linguri mărar tocat, sare, piper, 1 lingură untură, smântână sau iaurt, borş sau aguridă pentru acrit.Foto : len.ro
Cum se fac sărmălutele în foi de viţăFrunzele de viţă trebuie să fie tinere, proaspete sau conservate. Se spală bine, apoi se opăresc. Sarmalele se acresc cu borş sau cu aguridă; se servesc cu mămăliguţă şi cu smîntînă sau iaurt.
Carnea se trece de două ori prin maşina de tocat, împreună cu miezul de franzelă înmuiat şi stors, apoi se amestecă cu ceapa tocată şi înăbuşită in puţin ulei, cu orezul, verdeaţa tocată, sare şi piper.
Se formează sarmale cît mai mici, cu cantitate potrivită de umplutură, învelindu-le cu grijă să nu se desfacă în timpul fiertului
în cercuri concentrice, un strat de sărmăluţe, peste care, facultativ, se aşază un strat de rondele subţiri de roşii. Se continuă astfel până ce s-au aşezat toate sarmalele. Ultimul rînd se acoperă cu foi de viţă şi după caz, cu rondele de roşii.
Vasul nu se umple până sus fiindcă la inceputul fierberii sarmalele se umflă şi zeama curge pe dinafară.
Se adaugă în oală o lingură de untură şi puţină apă. Vasul se acoperă şi se lasă să fiarbă, la foc foarte mic, 1,5-2 ore, apoi se introduce în cuptor, la foc mic, să scadă zeama sau se lasă să fiarbă în continuare pe plită, la foc foarte mic, cu capacul tras la o parte.
Dacă nu se pun roşii între sarmale, se pune în tocătură puţină pastă de roşii sau bulion; de asemenea, după 1,5 oră de fiert, se adaugă puţin bulion în zeamă. După gust, între sarmale se pot pune felii de piept afumat, de jambon, de slănină, şorici afumat etc.
Sarmalele se servesc cu mămăliguţă şi smântână (facultativ).
Sarmalele reîncălzite a doua zi sunt mai gustoase.
reteta-culinara.blogspot.com (c) Toate drepturile rezervate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu