Tort aperitiv

Aluatul: 500 g faina, 30 g drojdie, 150 g unt, 3 -4 oua, 3/4 pahar lapte, un varf de cutit sare.
Umplutura:
- 250 g suncã presatã, tocatã si frecatã cu 250 g unt;
- 1 cutie sardele frecate cu 125 g unt;
-125 g cascaval ras frecat cu 125 g unt si amestecat cu 2 galbenusuri fierte.

Ingrediente : 1 ou fiert tare, 50 g maionezã, gogosari, ardei, masline, castraveciori, morcov fiert etc.

Preparare :
Este un tort aperitiv festiv care necesitã oarecare cheltuialã de energie si fantezie. Se preparã o plãmãdealã din lapte, cu o linguritã de fãinã si drojdie.
Se lasã sã creascã, apoi se frãmîntã un aluat împreunã cu fãina, untul, ouãle, laptele si sarea. Aluatul se pune sã creascã la loc cãldut, într-un castron acoperit.
Intre timp se preparã umpluturile. Aluatul crescut se pune intr-o tavã rotundã, bine unsã cu unt si se coace la foc potrivit; dupã ce s-a copt se rãstoarnã din tavã si se lasã în bucãtãrie sã se rãceascã complet (se poate coace din ajun). Aluatul copt se taie în patru blaturi (foi) si se procedeazã în felul urmãtor: pe prima foaie se unge jumãtate din pasta de suncã si se acoperã cu a doua foaie pe care se va unge pasta de sardele; deasupra se pune a treia foaie pe care se unge restul de pastã de suncã. Se acoperã cu ultima foaie.
Tortul se asazã pe un platou si se îmbracã cu pasta de cascaval.
Se orneazã cu: rondele de ouã tari, bucãtele de mãsline, de gogosari, de rosii, de ardei, de castraveti, de morcov fiert etc. Se decoreazã cu maionezã cu ajutorul unui cornet.
Se dã la rece si se serveste tãiat felii, ca un tort.
Toate drepturile rezervate (c) reteta-culinara.blogspot.com

2 comentarii: