Cârnaţi măcelăreşti de Burdujeni

Ingrediente :
750 g carne de porc, 300 g carne de vitã, 25 g sare, 1 g piiper, 3 g boia de ardei, 2 g ienupărr, 1/2 căpătâni de usturoi. (Cantităţile pot fi mărite proporţional).

Această reţetă este cea mai potrivită pentru prepararea cârnaţilor, respectîndu-se numai următoarele indicaţii:

1) La 750 g carne de porc se adaugã 250-300 g carne de vitã.
2) Carnea de porc curată, fără tendoane şi pieliţe, se taie în felii subţiri de 1 cm grosime şi se freacă cu un amestec de 25 g sare şi 1 g silitră, socotit la 1 kg de carne. După aceea, carnea se pune într-un vas, se îndeasă bine, se acoperă,cu hârtie pergament şi se ţine 2-3 zile într-o încăpere răcoroasă.
3) Carnea de vită, fără tendoane şi pieliţe, se trece de două ori prin maşina de tocat, se adaugă la 1 kg de carne 20-30 g sare, 1-2 g silitră şi 1 g piper pisat; totul e amestecă bine prin frământare până la obţinerea unei compoziţii uniforme (pastă). Apoi se pune într-un vas potrivit, care se acoperă şi se pune tot într-o încăpere răcoroasă pentru 1-2 zile.
4) Dupã ce carnea de porc şi cea de vită au stat separat zilele indicate, la răcoare, se iau, se amestecă bine împreună şi apoi se dă totul prin maşina de tocat cu sită rară; se adaugă condimentele şi se amestecă din nou bine. Dacã compoziţia de tocătură este prea groasă, se poate,adăuga puţină supă de oase sau apă călduţă, după care se umplu maţele şi se leagă la capete. Se pot face şi cârnaţi mai scurţi, de 15-20 cm lungime, care se pun mai întâi la zvântat, iar după aceea, pentru 2-3 zile, la afumat, sau pot fi folosiţi prăjiţi sau fierţi cât sunt proaspeţi. Când sunt bine afumaţi, pot fi cosumaţi şi cruzi, fără să fie prăjiţi.
Când urmeazã să fie fierţi, se pun în apî caldă şi se fierb fără clocot, altfel plesnesc.
Toate drepturile rezervate (c) reteta-culinara.blogspot.com

4 comentarii:

  1. May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life!
    Happy New Year 2010! XO
    La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. In 2010, sa aveti parte de multa caldura in suflet si in casa, bucurie in inima, multa sanatate. LA MULTI SI FERICITI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  3. la multi ani multa sanatate si fericire si noul an sa va aduca numai bucurii in suflet

    RăspundețiȘtergere