Pregatirea suncilor de porc. Sărarea, saramurarea şi afumarea.

Şunca din pulpă se prepară cu şoriciul pe ea, pe când de pe spata din care se prepară rulada, se scoate şoriciul împreună cu o parte de slănină, în aşa fel ca pe spată să rămână numai un strat de slănină de 1 cm. La scoaterea şuncilor trebuie să fim atenţi să le dăm acestora o formă rotunjită şi sş nu facem tşieturi inutile de cuţit. Prin presare se mai scot rămăşiţele de sânge, după care şuncile se freacă bine cu soluţia de saramură, mai ales locurile adîncite, de unde s-au scos oasele.

Cum se face saramura pentru suncile de porc
Soluţia de saramură pentru şunci se prepară socotind pentru 1 kg de carne următoarele cantităţi de componente: 50 g sare, 2 g silitrã, 1/2 linguriţă de piper zdrobit, 1/2 lingură de zahăr, 2-3 g coriandru, 2-3 g ienupăr zdrobit.

Dupã ce şuncile au fost bine frecate, ele se aşază cât mai strâns într-un butoiaş, ciubăr sau vas emailat, care să nu aibă plesnituri de email. Astfel aranjate, şuncile se ţin presate (punîndu-se un fund pe ele, deasupra căruia se aşază o greutate) într-un loc răcoros, timp de 4-6 zile. Din două în două zile şuncile se întorc, iar după ce trece termenul de 4-6 zile se mai toarnă peste ele o saramură lichidă, care se prepară socotînd penntru 1 l de apă: 120 g sare, 3 g silitrã, 1 foaie de dafin, 2 g piper boabe, 1 g ienupar, 1 g coriandru; aceasta se dă în fiert într-un singur clocot şi după ce s-a răcit, se toarnă peste şunci cât să le acopere. Şuncile se pun din nou sub presă şi se ţin în saramură timp de 12-14 zile, într-un loc răcoros. Temperatura potrivită este de 6-100 C. Din două în două zile şunncile vor fi întoarse, avându-se grijă ca ele tot timpul să fie acoperite complet de saramură. După scoaterea din saramură, şuncile care se consumă în scurt timp se pun în apă călduţă la desărat, pentru 2-3 ore, după care se clătesc de mai multe ori cu apă rece. In acest mod se evită apariţia sărurilor pe suprafaţa şuncii. In ce priveşte şuncile destinate pentru o păstrare mai îndelungată, acestea nu se desărează, ci numai se clătesc în apă. În ambele cazuri şuncile se şterg cu un prosop uscat şi se pun la zvântat într-un loc bine aerisit, rece şi uscat, până la uscare (10-15 ore), după care se pun la fum, unde se ţin până ajung să aibă o culoare roşcată.
uncile se fierb întregi sau se taie câte o bucată, cât avem nevoie, iar restul se păstrează într-un săculeţ de tifon, atîrnate într-un loc rece şi bine aerisit.
Toate drepturile rezervate (c) reteta-culinara.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu