Piftie de porc

Ingrediente :
Cap si picioare de porc, sare, usturoi, ceapã.

Cum se face piftia de porc :
Cãpãtâna si picioarele de porc se parlesc, se rad bine de pãr, se spalã si se pun într-o oalã cu apã la opãrit. Cand este aproape sã dea în clocot se ia vasul de pe foc, se scurge de apã si se umple cu apã rece, dupã care se spalã atat carnea cat si oala. In acelasi timp se mai controleazã dacã au mai rãmas locuri nerase bine de negrealã sau de pãr.
Dupã aceea se aseazã din nou picioarele si cãpãtana într-o oalã încãpãtoare, care se umple cu apã si se pune la foc puternic sã fiarbã, curãtandu-se de spumã de cîte ori se formeazã; apoi se lasã sã fiarbã încet cu capacul putin dat la o parte, ca sã aibã pe unde ieşi aburul, altfel zeama devine tulbure (la 1 kg de carne se pune 1 l de apã). Dupã ce a fiert 1-2 ore se adaugã sare, ceapã, 1 cãpãtanã de usturoi tãiatã în douã, 1 foaie de dafin si se lasã sã fiarbã în continuare încet, panã ce toatã carnea se desprinde de pe oase. Se scoate apoi zeama si se lasã sã se rãceascã putin carnea fiartã, ca sã se poatã îndepãrta oasele din carne.
Zeama se strecoarã, se degreseazã de grãsimea de deasupra si dupã ce s-a rãcit putin se potriveste de sare si, dupã gust, de usturoi pisat, apoi se strecoarã. Carnea se împarte în farfurii adînci, în castronele sau în forme, iar deasupra se toarnã zeama şi se lasã la rece sã se închege.
De retinut: în timpul fierberii piftiei i se ia din cand în cand cate o lingurã de zeamã si se pune la rece; dacã aceasta se incheagã (se leagã) bine se poate lua vasul de pe foc, iar dacã zeama nu se încheagã se lasã sã mai fiarbã panã cand proba este bunã.
Toate drepturile rezervate
(c) reteta-culinara.blogspot.com

Un comentariu:

  1. arata foarte bine si foarte reusita piftia, o reteta binevenita in ton cu sarbatorile si anotimpul :)

    RăspundețiȘtergere