Caltaboşi de porc cu măruntaie

Ingrediente:
1,5 kg ficat, inimă, plămâni, splină, 1 kg de carne rămasă de la fasonare sau de la ceafă, 300 g ceapă, 100 g orez, maţe groase, sare, piper pisat.

Cum se face caltabos de porc
Se pun la fiert ficatul, inima, plămânii şi splina, iar carnea se fierbe separat. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în puţină untură sau cu slănină proaspătă şi tăiată mărunt. Orezul ales şi spălat se pune la fiert şi se fierbe până se umflă, după care se scurge şi se clăteşte cu apă rece.
Carnea şi organele, după ce s-au fiert, se trec prin maşina de tocat carne. La tocătura obţinută se adaugă orezul, ceapa călită şi condimente după gust. Se amestecă bine şi cu compoziţia respectivă se umple maţul gros.

Umplerea caltaboşilor.
La maşina de tocat carne (fără cuţit şi fără sită) se adaptează o pâlnie de umplut cârnaţi. Se trage tot maţul pe pâlnie lăsîndu-se capătul legat puţin afară. Umplerea se face neîndesat, legîndu-se din, loc în loc sau se fac bucăţi de caltaboşi mai scurte, de 20-30 cm. Se pun la fiert în apă fierbinte şi se fierb lent, fără să clocotească, timp de 30-40 min. În timpul fierberii se înţeapă cu un ac gros sau scobitoare locurile umflate, ca să nu plesnească maţul. Totodat se controlează prin înţepare dacă caltaboşii sunt gata fierţi sau nu; dacã la înepare iese din caltaboşi zeamă albicioasă, caltaboşul este gata fiert, iar dacă zeama iese roşcată, atunci trebuie să mai fiarbă.
Caltaboşii gata fierţi se scot într-un vas cu apă rece şi după răcire se pun pe o planşetã pentru zvântat. Cine doreşte, poate să-i mai pună pentru câteva ore la fum rece. Caltaboşii se servesc reci ca aperitiv, cu muştar sau cu salată de sfeclă roşie cu hrean.
Toate drepturile rezervate
(c) reteta-culinara.blogspot.com

3 comentarii:

  1. Domane nici nu i-mi vine se cred ca deja au inceput sa se taie porci,si ce pofta mie de toate bunatarile astea care au un gust foarte bun.....Sa vad poate mai pui ceva retete poate reusesc si eu anul asta fac si eu macar carnat sau caldabos.Multe salutari din partea mea ,cu drag Sella

    RăspundețiȘtergere
  2. E sezonul...ce sa mai...sa-i taiem si sa-i mancam pe toti...

    Multumesc pt.comentariu Sell@

    RăspundețiȘtergere
  3. la cat de bine arata trebuie sa iasa gustosi si apetisanti, merge cu aproape orice langa ei, sa fie si mai savurosi si usor de digerat ;)

    RăspundețiȘtergere