Pastramă din carne de porc

Ingrediente :
1 kg carne macră (învăscută), 20-25 g sare, 3 g piper, 1 g silitră, 2 g zahăr, 5 g boia de ardei, 3 g coriandru, 30 g usturoi, 1 fir cimbru.

Cum se face pastrama din carne de porc
Carnea se taie în bucăţi groase de 2-3 cm, late de 5-6 cm, şi lungi aşa cum ies din tăietură, care se freacă cu o parte din amestecul de componente prevăzute (sare, piper pisat, silitră, zahăr, boia de ardei, coriandru, usturoi zdrobit), după care se pun îndesat într-u vas emailat şi se presarã cu restul de amestec de condimente. Deasupra se pune un fund de lemn pe care se aşazã greutăţi şi se lasă pentru 4-5 zile la temperatura de 18-20° C. Apoi carnea se scoate din vas, se străpunge la un capăt, se leagă cu sfoară şi se atârnă pentru 2-3 zile la fum cald. Pastrama se serveşte ca atare, tăiată subţire şi servită cu muştar sau cu gogoşari în oţet.
sursa foto : kravys.eu
Toate drepturile rezervate (c) reteta-culinara.blogspot.com

6 comentarii:

  1. foarte bine arata imiplace mult dar nu prea am inteles cum se face. Deci avem nevoie de muschi din cate inteleg eu nu? Apoi il tai felii grosute de 2-3 cm? La taiat nu prea inteleg. Apoi o condimentez. O pun intr-un vas cum? o indes aiurea sau se aseaza felie peste felie sau cum? apoi pun fundul de lemn iar cand este gata cum o mai tai felii ? Ma chinui asa sa tai mi fin din feliile gata taiate? Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  2. carnea se pune la pastramit in vas....iar greutatea are rolul de a presa si scoate aerul....la final se da la afumat dupa care e gata de servit....

    Modul in care o tai la final depinde de tine...feliute, cubulete....etc

    RăspundețiȘtergere
  3. 4-5 zile la 18 - 20 grade. Nu se strica?

    RăspundețiȘtergere
  4. Normal K ca se strica.
    Se face in trei pasi:
    1. Curing -- cu sare si silitra (Cure #1 in USA)5-7 zile.
    2. Se spala de sare in apa rece si se pune la bait de usturoi + mirodenii.
    3. Se afuma. Fie la rece -- dar asta inseamna ca apoi trebuie ca sa o gatit/frigeti, fie, dupa citeva ore de fum, mariti temperatura astfel incit ca sa se coaca la 76C in interior.

    RăspundețiȘtergere
  5. mda am gustat ii foarte buna si arata si bn

    RăspundețiȘtergere